Uz slogan „Sačuvajmo decu“ održan Mini basket festival u Bujanovcu (Foto & Video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 15. maj 2023.- Košarkaške nade iz čitave južne Srbije i Severne Makedonije pokazale su svoje znanje i umeće na 11. Mini basket festivalu u Bujanovcu održanom u nedelju, 14. maja.  „Sačuvajmo decu“ je poruka koja se mnogo puta čula u Sportkoj hali Mladost u Bujanovcu i koja je istakla, više nego ikad u ovim teškim vremenima, koliko je važno da se deca okrenu sportu i pravim vrednostima.

Preko 1000 mladih basketaša iz 14 klubova, raspoređenih u 60 ekipa, došlo je iz Skoplja, Kumanova, Vranja, Grdelice, Vlasotinca i Niša da pokaže da je košarka njihov prvi i pravi izbor. Bujanovac su predstavljala dva kluba- KK Elita i domaćin Play 017.

Na otvaranju samog festivala, pored osnivača i trenera KK Play017 iz Bujanovca Nenada Stajića, govorili su i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, Vule Vuković, član Predsedništva KSS i predsednik Regionalnog košarkaškog saveza južne Srbije, predsednik Mini basket udruženja Srbije Rade Georgievski i proslavljeni srpski košarkaš Igor Rakočević. Među zvanicama se našao i Nenad Mitrović, narodni poslanik iz Bujanovca, koji se zahvalio organizatoru što uspešno godinama organizuje ovakvu manifestaciju.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje manifestaciji i posebno pohvalio doprinos Nenada Stajića za održavanje festivala, istakavši da je opština Bujanovac uvek sa njima jer su oni budućnost ne samo Bujanovca, nego i čitavog regiona.

Vuković je rekao da se ove godine slavi sto godina postojanja košarke, a ono najlepše i najkreativnije što se desilo u tih sto godina je ovaj mini basket.

-Želim da svom prijatelju Nenadu Stajiću kažem jedno veliko „hvala“, jer nas već 11 godina upozorava da „sačuvamo decu“ , a na nama je da pratimo šta deca misle, šta deca žele i da ih usmeravemo pre svega na sport, jer Srbija je bila i ostala zemlja košarke – rekao je on.

Predsednik Mini basket udruženja Srbije, Rade Georgievski bio je sažet:

-Draga deco, družite se, igrajte se i zapamtite da je košarka najlepša igra – rekao je.

Igor Rakočević, pored želje učesnicima da se dobro provedu i igraju, osvrnuo se na tragedije koje su u prethodnom periodu pogodile Srbiju i istakao da su svi dužni da pomognu deci i da ih usmere na pravi put kako bi postali dobri, pošteni i časni ljudi.

– Mislim da je divno da se priušti deci, roditeljima i svim ljubiteljima sporta ovako velika manifestacija, da se pošalje snažna poruka vezana za promociju sporta, za potpuno uklanjanje nasilja iz bilo koje sfere života i drago mi je što sam deo toga – kaže Rakočević za Bujanovačke.

Nakon ceremonije otvaranja, dodeljene su medalje i zahvalnice svim učesnicima festivala, a pehari klubovima.

Mateja Veljković, član KK Play017, koji ima 9 godina i košarku trenira godinu dana, kaže za Bujanovačke da mnogo voli košarkaške festivale, da mu je ovo četvrti na kome učestvuje i da planira da se bavi košarkom i u buduće.

-Treniram košarku godinu dana u KK MVP iz Skoplja, prvi put sam ovde i mnogo mi se sviđa. Igrale smo već jednu utakmicu i pobedile – kaže za naš portal devetogodišnja Jovana Jovanovska iz Skoplja.

Desetogodišnja Iva Jovanović, deo ekipe KK Grdelica, trenira basket već dve godine, dolazi prvi put i ne krije svoje uzbuđenje što je upoznala nove drugare.

-Igrale smo sa drugarima iz Makedonije i pobedile, a od jedne naše ekipe smo izgubile, mada to nije ni važno, bitno da je sve super i da se lepo provodimo – kaže Iva za naš portal.

Po rečima organizatora sve je proteklo u najboljem redu i svi su zadovoljni.

-Utakmice su odigrane u pravoj sportskoj atmosferi. Deca su bila srećna i imala su želju da se pokažu pred punom halom roditelja, rođaka i prijatelja. Rezultat ne merimo, svi su pobednici i svi su nagrađeni – kaže za naš portal osnivač i trener KK Play017, Nenad Stajić.

Svake godine, kako kaže, svi rado prihvate poziv da dođu na festival u Bujanovac i svi odu puni pozitivnih utisaka uz obećanje da će doći i naredne godine.

-Pored Igora Rakočevića, koji je prezadovoljan kako je sve proteklo, oduševljenje nije krila ni njegova ćerka, koja je igrala za tim domaćina, a i toliko su se lepo družile da joj se uopšte nije išlo kući – kaže Stajić.

Ovakvi festivali su, po njegovim rečima, način da se deca sklone od mobilnih telefona i igrica, da zavole sport koji će ih vaspitavati i neće im dozvoliti da krenu stranputicom, jer prosto neće imati vremena da razmišljaju o nečem drugom osim o košarci.

-Želim da se zahvalim svima koji su pomogli održavanju festivala, pre svega opštini Bujanovac, OEBS-u, kafiću Diverso, ART Group-u, portal Bujanovačke, volonterima  i svima ostalima koji su dali svoj doprinos da ovaj festival prođe u najboljem mogućem redu – dodaje Stajić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *