Otvoreni Balkan: Zajedničko tržište rada od juna

Bujanovac, 16. maj 2023. Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, zamalja u inicijativi Otvoreni Balkan, trebalo bi da profunkcioniše od juna, kaže rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Prvredne komore Srbije Aleksandar Radovanović.

„To znači da će građani ‘na klik’ moći da dobiju boravišnu i radnu dozvolu u jednoj od zemalja i imaće status kao i ostali državljani bilo koje od njih“, rekao je Radovanović za Kosovo online.

Po njegovim rečima,  to biti značajan događaj za inicijativu Otvoreni Balkan i tržišta rada zemalja članica, kao i za građane koji će bez ranijih administrativnih procedura i prepreka u vidu radnih viza i posebnih dozvola, ali i mngo brže i lakše moći da se zaposle u Srbiji, Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

„Procedura je krajnje jednostavna. Preko naše ‘eUprave’ dobijete Otvoreni Balkan identifikacioni broj, pomoću kojeg se aplicira kod ‘eUprave’ u Severnoj Makedoniji ili Albaniji i tamo dobijete boravišnu i radnu dozvolu. Nema odlaska u policiju i provera da li na zavodu za zapošljavanje te zemlje ima radnika koji čekaju posao za koji se prijavljujete. Ne, bukvalno su svi izjednačeni u pravima sa domicilnim stanovništvom“, objasnio je Radovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su na Samitu u Tirani 21. decembra 2021. godine Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju „Otvoreni Balkan“.

Očekuje se da će jedinstveno tržište rada popuniti radne kapacitete u zemljama OB u poljoprivredi, građevinarstvu, turizmu i ugostiteljtvu, zanatskim delatnostima, kao i u IT sektoru.

Velike nade se polažu i u to da digitalizovani sistem jedinstvenog tržišta rada OB spreči dalju migraciju radne snage iz ovih zemalja na Zapad koji je poslednjih godina izražen, jer će građani, naročito mladi, dobiti mogućnost da se zapsole u sredinama koje su geografski bliže njihovim porodicama.

Predsednik Vučić je na Samitu OB u Tirani izjavio da se ovim kreira bolja budućnost za mlade.

„Proširenjem tržišta rada privućićemo više kompanija sa zapada i istoka, jer ćemo moći da ponudimo više i bolju obrazovanu radnu snagu iz sve tri zemlje. Garantujem da ćemo u godinama koje dolaze videti značajno veće privlačenje direktnih stranih investicija kod nas“, istakao je on.

„Otvoreni Balkan“ traka na prelazu Preševo, kamioni više ne čekaju satima




2 thoughts on “Otvoreni Balkan: Zajedničko tržište rada od juna

  1. Slavco

    Otvoreni Balkan razvoj za nasu Srbiju i sve ostale okupirane srpske zemlje: Sprska Macedonija i Srpskog Epira, potrebno je da jos u otvroreni Balkan udju i Srpska Crna Gora i nasa Srpska Bosna i plan ce biti ostvaren i vekovni san svih srba! A, to je velika Srbija!!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *