Zbog novog zakona Bujanovčani se odriču i registrovanog oružja, ali ne i lovci: Poštovaćemo sve propise kao i do sada

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. maj 2023. Pooštravanja uslova za držanje oružja, porezi, dodatni troškovi, rigorozne kontrole i kazne, najavljene posle pucnjava u beogradskoj školi i okolini Mladenovca, nateraće mali broj Bujanovčana da odustanu od držanja registrovanog oružja, ali ne i lovce, koji kažu da će poštovati sve nove propise.  Pojedini građani će predati oružje za koje imaju dozvolu, pre svega zbog dodatnih troškova,  redovnih zdravstvenih pregleda koji će biti obavezni jednom ili dva puta godišnje, što će biti određeno izmenom Zakona o oružju i municiji.

Sa lovcima to nije slučaj.

Nikola Veljković

Upravnik bujanovačkog lovišta Nikola Veljković kaže da ne zna za lovca u Bujanovcu koji će se odreći oružja i lova zbog imena zakona, iz prostog razloga, kako naglašava, što oni oduvek poštuju sva propisana pravila i tako će i nastaviti.

-Lovci i udruženje nastavljaju sa redovnim aktvnostima. Mi smo oduvek savesno i po svim propisima držali i koristili oružje i tako će biti i ubuduće. Sve što zakoni propisuju mi ćemo poštovati, iako bude novih finansijskih izdataka  – kaže Veljković.

Kako se najavaljuje, izmene zakona predviđaju nove zdravstvene uslove, obavezne psihološke preglede za sve koji podnose zahtev za dozvolu, a biće uvedene i obavezne kontrole na svakih 6 meseci ili godinu dana.

Stariji sugrađani, koji poseduju oružje, kažu da to, uz godišnji porez, predstavlja dodatni trošak, koji ne mogu da priušte.

-Sve sam bliže odluci da predam oružje za koji imam dozvolu. Jednostavno ne mogu u ovim godinama da se bakćem sa tim pregledima, da plaćam još. Sve podržavam, treba da se proverava, ali ja sam prestar za sve to, pa još dodatni izdaci, logično mi je da jednostavno odustanem. Nekoliko poznanika slično razmišlja – kaže jedan Bujanovčanin.

U specijalizovanoj radnji za prodaju opreme u Bujanovcu saznali smo i da je jedan od razloga za odustajanje od držanja oružja obaveza građana da poseduju specijalne ormare i sefove za različite vrste oružja, što će policija, kako je najavljeno rigorozno kontrolisati.

-Od kako su se desile one tragedije prodali smo četiri ormara. Čujem da se po većim gradovima sefovi i ormari mnogo prodaju, da se prave liste čekanja, ali to kod nas nije slučaj. Za neke je nabavka ormara i sefova preveliki izdatak pa će, kažu, predati oružje – rečeno nam je u radnji.

Sefovi se, inače, prodaju po ceni od 5.000 dinara, dok za ormare treba izdvojiti 20.000.

Što se poreza tiče, Poreska uprava na kraju svake godine nakon obrade podataka MUP, donosi rešenja o porezu na registrovano oružje koje šalje poreskim obveznicima, Porez je jedinstven za sve poreske obveznike na teritoriji Republike Srbije.

Za automatsku pušku iznosi 15.010 dinara, poluautomatsku 6.020, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje – 4.070 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja (uključujući i oružani list za pravna lica i preduzetnike – 20.290 dinara.

Na drugoj strani, građani koji poseduju neregistrovano oružje do 8. juna ove godine mogu da ga predaju policiji i neće krivično odgovarati, snositi bilo kakve posledice, a i ne moraju da dokazuju poreklo oružja.

Zolje, bombe, snajperi i granate među nelegalnim naoružanjem koje su građani predali policiji

Bujanovačke još uvek čekaju odgovor iz Policijske uprave Vranje na pitanje koliko je komada neregistrovanog oružja do sada predato policijskim stanicama u Bujanovcu i Preševu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *