Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Institucije moraju da se pokrenu

Bujanovac, 18. maj 2023. Na Dan sećanja na žene žrtve nasilja (18. maj) inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ poziva institucije da hitno uvedu femicid wach. U ovoj godini je u Srbiji  po podacima FemPlatz-a do sada ubijeno  18 žena (femicid) u porodičnom i partnerskom nasilju.

Saopštenje “Ne posmatraj. Reaguj” prenosimo u celosti.

Danas je 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja. U našoj Srbiji nasilje je eksplodiralo. I dalje svi tugujemo za izgubljenim životima dece i mladih u masakrima koji su se desili 3. i 4. maja. Po podacima FemPlatza do sada ubijeno je 18 žena (femicid) u porodičnom i partnerskom nasilju od početka ove godine.

Ovog 18. maja sećamo se svih ubijenih žena i poručujemo da niko nema prava da oduzme ŽIVOT!

Institucije moraju da se pokrenu. Telo za praćenje Femicida mora HITNO da se uvede da bi mogli sistemski da pratimo ubistva žena i otkrijemo probleme u sistemu koje treba otkloniti. Crveno svetlo alarma odavno svetli. Mi više ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene. Saznanja da nasilnici beže policiji, da ne postoji kontrola izrečenih mera zabrane prilaska, da su se ubijene žene obraćale institucijama i ostale nezaštićene, da ni devojčice nisu pošteđene, pokazuju da institucije danas nisu u stanju da odbrane živote žena. Mi kao društvo još uvek nismo stvorili nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške žrtvama.

Nasilje je svuda oko nas. Ono nam je u ovoj godini eksplodiralo direktno u lice. Svaka ubijena žena je nečija majka, sestra, baka, tetka, drugarica, a ne samo broj u nizu.

Zato pozivamo muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama. Žene imaju ista prava kao i mi i imaju pravo na život bez straha i nasilja. Različita istraživanja pokazuju da se femicid najčešće dešava kao izraz ljubomore ili zbog odlaska partnerke. Ljubomora ubija i zato je važno da mi muškarci naučimo, u slučaju prekida emotivne veze ili odlaska partnerke ili supruge, da odgovorno i nenasilno prihvatimo tu njihovu odluku – nikada ne vređamo ženu, ne progonimo je i ne uznemiravamo, na posežemo za nasiljem niti pokušavamo da joj se osvetimo ili na neki drugi način naudimo.

Mi, muškarci okupljeni oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ ustali smo protiv nasilja prema ženama. Ne zatvaramo oči pred ovim ogromnim društvenim problemom koji uništava živote žena, razara porodice i ostavlja trajne posledice po društvo.

Pozivamo vas da nam se pridružite i budete saveznik u borbi protiv nasilja!

****

Kontakt osoba Miloš Đajić 063 578 36

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *