fbpx

Sindikati traže vanredno povećanje minimalne zarade

Bujanovac, 19. maj 2023. Vlada Srbije, predstavnici reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije danas počinju pregovore o novoj minimalnoj ceni rada.

Inicijativu za početak pregovora podneli su Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije.

Njihov je predlog da minimalna zarada, koja sada iznosi 40.020 dinara, bude izjednačena sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su premašili 50.000 dinara, prenosi Nova.rs.

Ministarstvo finansija se oglasilo povodom takvog stava sindikata, navodeći da se povećanje minimalne cene rada radi jednom godišnje, tako da će novi minimalac važi od 1. januara naredne godine.

Vlada Srbije je prošle godine u septembru odlučila da od ove godine minimalna zarada bude povećana 14,3 odsto, na 40.020 dinara.

Prema procenama sindikata, oko 350.000 do 400.000 ljudi u Srbiji prima minimalnu zaradu, dok nešto više od 50 odsto zaposlenih radi za oko 60.000 dinara.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *