Veterinarska Bujanovac skuvala najbolji pasulj, Bujanovačko kotle opravdalo očekivanja

Piše: I. Jovanović

Najmlađe učesnice

Bujanovac, 21. maj 2023. (Slike na kraju teksta) – Ekipa Veterinarske stanice Bujanovac napravila je najukusniji pasulj i pobedila na prvoj Pasuljijadi u Bujanovačkoj Banji, održanoj u subotu, 20. maja. Drugoplasirana ekipa je Gurmansko sokače iz Vranja, dok je treće mesto zauzela ekipa Bujanovačkih vatrogasaca. Zajednički utisak organizatora, takmičara, posetioca, kao i članova žirija je da je ovakva manifestacija pun pogodak i da je trebalo da se organizuje mnogo ranije.

Ponednici

Drugo mesto

-Svaka čast za ideju, sve je mnogo lepo organizovano, naši ljudi su poznati kao dobri domaćini, a i kuvari – kažu dve Bujanovčanke koje je, kao i ostale mnogobrojne posetioce, privukao miris pasulja, suvih rebara, slanine, kobasica i tajnih začina majstora kulinarstva.

Celodnevno druženje upotpunio je umetnički program za koji su bili zaduženi Cole i Pobratimi, trubači i KUD „Vrelo“ iz Rakovca.

Treće mesto

Konkurencija je bila izuzetno jaka, 24 ekipe iz Bujanovca, Preševa, Vranja i Skoplja odmerile su svoje kulinarske snage i, po rečima stručnog žirija, nijanse su odlučile.

Snežana Jovanović, Zoran Zlatković, Boban Dimitrijević, Jelena Ristić i predsednik žirija Stanimir Mice Zdravković bili su na visini zadatka i svojim istančanim nepcima doneli jednoglasnu odluku.

Žiri

-Intenzitet ukusa, odnosno količina začina i zaprška koja je jako bitna kod pripreme pasulja bili su presudni u današnjem ocenjivanju. Zaista su nijanse u pitanju, nije bilo lako, skriveni šmek je odredio pobednike i dao presudnu ocenu – kaže za naš portal članica žirija Jelena Ristić, profesorka kuvarstava u SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Pasulj ekipe Veterinarske stanice Bujanovac poneo je titulu šampiona prve Bujanovačke pasuljijade, a pobednici su ga, kako kažu, začinili dobrotom i ljubavlju prema kuvanju.

-Nismo se trudili da pobedimo, nama je bitno da se družimo, da se okupimo i da uživamo, pobeda nam nikada nije cilj, a naš jedini začin je doborta – kaže za Bujanovačke glavni kuvar ekipe Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Dragoljubović.

Svi članovi ekipa, sa kojima smo razgovarali pre proglašenja pobednika, istakli su da bi voleli da pobede ali da im je prvi razlog zbog koga su došli dobro druženje i zabava.

-Došli smo da se družimo i podržimo ovu akciju za koju mislimo da je uspešno realizovana. Pasulj je naše tradicionalno jelo, a tajna dobrog pasulja je u laganoj vatri i dobrim namirnicama – kaže Nenad Ristić, član ekipe „Maj plus“ iz Drežnice.

Vođa ekipe iz naselja Karakačke u Bujanovcu, Aca Veljković Mačor, kaže da je tajna „u duši“ i da su svi pobednici, naglašavajući da je manifestacija ovog tipa prekopotrebna Bujanovcu.

-Nadamo se da će ovo postati tradicija i da se u narednim godinama omasovi, da se svi Bujanovčani uključe i da dođu ovde da se družimo, jer je zaista sve fenomenalno – kaže Veljković.

Da manifestacija „Bujanovačko kotle“ dobije internacionalni karakter pobrinula se ekipa iz Skoplja (Udruženje za zaštitu srpskih spomenika u Republici Makedoniji) čiji predstavnik kaže da ovako nešto nema u Makedoniji.

-Prošle godine smo učestvovali na Škembijadi u Krševici i pobedili, ove godine smo ovde da kuvamo pasulj. Sve pohvale za organizatore, s obzirom na to da im je prvi put super su se snašli – kaže za naš portal Goran Vujić iz Skoplja.

Organizatori takmičenja, Zof, Ča Nece, Tuta Bugarin, Goran Pumpa i Bačević, koji sebe nazivaju „Dangube“, izrazili su zadovoljstvo što je sve proteklo po planu i što je manifestacija nadmašila njihova očekivanja.

-Mi smo zadovoljni, svi su došli na vreme, svi su se lepo proveli, vidi se da je ovako nešto nedostajalo Bujanovcu i nadamo se da će “Bujanoačko kotle” postati tradicija i da će nas naredne godine biti još više – kaže za naš portal Nebojša Tašković, poznatiji kao Ča Nece.

Tašković je iskoristio priliku da se zahvali svima onima koji su pomogli da se manifestacija održi, pre svega Mesnoj zajednici Rakovac, zatim Generaciji 67/68 koja je obezbedila nagrade i majice za učesnike, muzičarima, trubačima, KUD „Vrelo“ iz Rakovca, takmičarskim ekipama, kao i svim posetiocima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *