Kako odabrati pravi proizvod za negu lica?

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 23. maj 2023. Za mnoge žene lepa, zdrava i negovana koža deluje kao nedostižan san iz časopisa o lepoti. Problemi u vidu fleka, akni i osipa su, nažalost, svakodnevica većine kako mladih, tako i starijih dama.

Ukoliko se borite sa promenama na koži i ne možete da uspostavite pravilnu rutinu nege, predlažemo vam nekoliko jednostavnih i stvarno dobrih saveta. Kako da vam bez obzira na vremenske promene lice uvek bude lepo i zdravo? Počnite od pametnog i promišljenog izbora proizvoda za negu lica koji će vam dati negovanu i blistavu kožu.

Ne kupujte ishitreno kozmetičke preparate – mislite na zdravlje

Tržište je preplavljeno proizvodima za negu lica i kože koji su toliko privlačni na mnogo različitih načina. Ipak, treba da se suzdržite od kupovine pre nego što ne naučite šta i kako da tražite! Lepa pakovanja, reklame i primamljivi mirisi ne znače nužno i dobar proizvod. Zapravo, najčešće je to znak da sadrže parfeme i druge sastojke koji i nisu baš najbolje rešenje za vašu kožu.

Pre svake kupovine morate napraviti malo istraživanje, kakva vam je koža i koje sastojke trebate da izbegavate. Iako može delovati dosadno, zapravo je ključno ako želite da naučite kako da uvek izaberete pravi proizvod za negu lica, tako da vaša koža blista, a vi budete zadovoljni.

Osobe sklone alergijama trebalo bi naročito da obrate pažnju kada kupuju preparate za negu, jer neki sastojci mogu da pogoršaju stanje već iziritirane kože. Ukoliko vam se često događa da koža reaguje osipom, crvenilom ili svrabom na razne alergene poput prašine, dlake ljubimca, grinje ili pak polen, obazrivost je i više nego potrebna. Naravno, prvi korak u zauzdavanju alergije bilo koje vrste jeste njeno blagovremeno dijagnostikovanje. Obratite se lekaru za savet, uradite kožni alergo test i tako otkrijte kojih alergena treba da se klonite.

Odredite svoj tip kože

Pre nego što se bacite na kupovinu proizvoda morate da znate koji je vaš tip kože. Ne odgovara svaki proizvod svakom tipu kože pogotovo ako je ona osetljiva i sklona problemima i nesavršenostima.

Zapravo, veće su šanse da pogoršate situaciju i stanje lica ukoliko ne vodite računa o potrebama vaše kože i proizvodima koji će joj pružiti pravu negu.

Tipovi kože se mogu podeliti na neke osnovne poput ovih:

  • Suva i osetljiva koža
  • Masna koža
  • Kombinovana koža
  • Koža sklona nesavršenostima

Važno je da znate da svaki tip može da bude sklon stvaranju akni i bubuljica, pa zapravo treba da tragate za proizvodom koji, na primer, neguje suvu kožu, ali i sprečava stvaranje akni i mitisera.

Biranje proizvoda za negu lica sada i ne zvuči tako lako kao što predstavljaju na reklamama, zar ne?

Ipak, nije ni teško kada znate kojoj grupi pripada vaša koža, a to ćete saznati na sledeći način:

  • Imate osećaj zategnute kože koja se često ljuspa i peruta i lako se iziritira? Ovo su simptomi suve i osetljive kože.
  • Vaše lice se preterano sija, često se budite sa masnim licem, a ako stavite kremu čini vam se kao da na licu imate masku? Vaša koža pripada masnom tipu.
  • T zona lica se uvek sjaji i masna je ali obrazi nisu, čak se i lako iritiraju? Kombinovani tip kože je vaš slučaj.
  • Česti gosti na vašoj koži su sitne crvene bubuljice, ili mitiseri a ne retko se jave i potkožne bubuljice pogotovo oko ciklusa – vi imate kožu sklonu nesavršenostima.

Za dublje provere tipa i stanja kože nije loše potražiti stručno mišljenje.

Izaberite proizvod za negu kože sklone bubuljicama

Bez obzira na tip kože, bubuljice mogu biti stalni dosadni napasnik kojeg se nije lako rešiti. Bubuljice mogu da se pojave bilo gde – na nosu, obrazima, bradi ali i čelo puno akni i bubuljica nije ništa čudno. Zato je najbolje oslanjati se na proizvode koji odgovaraju negovanju vašeg tipa kože ali i samih bubuljica i akni. Takav proizvod mora sadržati sastojke koji se mogu da umire upale, smanje uzroke nastanka bubuljica i pomognu da se one povuku i više ne pojavljuju.

Morate da tražite posebne sastojke u sastavu proizvoda, a najbolji su oni na prirodnoj bazi. Odlični elementi koji su prirodni a deluju na sam koren nastanka akni jesu ulje čajnog drveta, Aloe Vera, ulje jojobe, zeleni čaj, ruzmarin, i mnogi drugi. Svaki od ovih sastojaka deluju protivupalno, antibiotski i umirujuće što znači da smanjuju crvenilo, bol i samu pojavu akni. Dodatni plus je što ne škode koži kojem god tipu da pripradaju. Na primer, ulje čajnog drveta može biti štetno za suvu kožu, ali u kombinaciji sa Aloe Verom takvih problema nema.

Obavezno čitajte sastav proizvoda

Ako niste stručnjak za hemijske elemente ili nikad niste učili latinski jezik, čitanje deklaracija i sastava proizvoda može izgledati kao tumačenje egipatskih hijeroglifa. Ali kada znate šta da tražite, a šta da izbegnete, to nije jako teško.

Pre svega tražite oznake natural, ili prirodni sastojci, ili na bazi biljnog porekla i tako znate da ste već na pravom mestu. Zatim ćete u sastojcima naći pobrojane nazive ekstrakata ili biljnih mešavina na latinskom jeziku, a to možete lako proveriti na Guglu ako već ne piše pored i redovan, nama poznati naziv.

Što je veći spisak prirodnih sastojaka u proizvodu to su veće šanse da nije škodljiv po kožu. Međutim, važno je i da znate da je kombinacija tih sastojaka ključna u negovanju kože. Važno je da imate sastojke koji deluju na bubuljice i nesavršenosti ali i na umirivanje kože, jer ako bi imali samo elemente koji uništavaju bubuljice mogli bi biti previše agresivni za kožu. Zato je kombinacija pravih prirodnih sastojaka najbolja opcija za pravilnu negu kože.

Naučite koje sastojke trebate da izbegavate u proizvodima za negu lica

Vrlo je važno i treba da znate koje sastojke trebate da izbegavate. To ćete znati ako piše paraben free, bez ftalata ili tražite da među sastojcima nemaju dodate parfeme.

Takođe, treba obratiti pažnju na to da konzervansi koji se nalaze u proizvodima nisu veštački i ne sadrže formaldehid. Parfemi mogu biti loši za kožu, jer pored toga što mogu izazivati iritacije i upale mogu biti i alergeni. Formaldehid je poznat po štetnim uticajima na kožu i čak je povezan i sa kancerogenim dejstvima. On služi za dugotrajno konzerviranje i može biti sastojak kozmetičkih proizvoda da bi im produžio vek trajanja. Ovakve sastojke treba izbegavati, jer ih ne želite na svojoj koži gde mogu izivati više štete nego koristi.

Istražite iskustva korisnika

Pre kupovine pročitajte i neka iskustva korisnika i tako steknete pravu sliku o proizvodu. Iskustva korinsika mogu otkriti sve pozitivne i negativne strane proizvoda koji vam mogu olakšati izbor. U komentarima tražite pozitivne efekte na problem koji vi imate. Ako vam je koža masna tražite da utiče na to, ako imate akne tražite da li i koliko utiče na smanjivanje istih. Takođe uvek uzmite u obzir i da neki korisnici ne znaju kako se proizvod koristi pa ga koriste više ili manje nego što je preporučeno, a to nikad ne može dati dobre rezultate.

Iskustva korisnika možete pronaći na blogovima, društvenim mrežama ali i među svojim poznanicima.

Uz malo istraživanja, malo znanja i uložen trud lako ćete izabrati pravi proizvod za negu lica na pravi način i vaša koža će vam biti zahvalna!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *