Albanci obeležavaju „Dane komandanta Lešija“, Arifi: Inspiracija za sve

Bujanovac, 25. maj 2023. U Bujanovcu i Velikom Trnovcu Albanci obeležavaju 22. godišnjicu godinu od smrti Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao Komandant Leši, jednog od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

“Dani komandanta Lešija” obeležavaju se svake godine.

Kod spomenika na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca, na mestu gde je Ćazimi poginuo, u sredu su poštu odali predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Skupštine Enver Ramadani, narodni poslanik Šaip Kamberi i novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu.

Šaip Kamberi

Pre toga, političari i Ćazimijevi saborci iz OVPMB, koju organizuju Dane komandante Lešija, obišli su muzej posvećen njemu u Velikom Trnovcu. Potom je odigrana prijateljska fudbalska utakmica između FK Trnovac i FK As.

“Nema više takvog, jer je bio jedini, Ridvan Ćazimi – komandant Leši. Pamtićemo ga zauvek. Inspiracija za sve”, objavio je na Fejsbuku Nagip Arifi povodom godišnjice pogibije Ćazimija.

U četvrtak će biti održana svečana akademija u bujanovačkom Domu kulture „Vuk Karadžić“ sa početkom u 19:30.

Ćazimi je poginuo 2001. godine prilikom povlačenja nakon potpisanog Končuljskog sporazuma o demilitarizaciji i oružanog sukoba koji su trajali od novembra 2000. godine između državnih snaga bezbednosti i OVPMB.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *