Bujanovčanima stižu pozivi za vojnu vežbu

Bujanovac, 29. maj 2023. (Foto MOD: ilustracija) – Građanima juga Srbije, među njima i nekim Bujanovčanima, stižu pozivi za vojnu vežbu u trajanju od dve nedelje, saznaju Bujanovačke. Vojni obveznici pretpostavljaju da je razlog tome podizanje borbene gotovosti na najviši stepen zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije.

Kako je za naš portal rekao vojni obveznik iz Bujanovca koji je želeo da ostane anoniman, nekoliko desetina mobilisanih građana, među kojima je i on, smešteno je u Bazi Jug kod Bujanovca, gde ponavljaju osnovnu vojnu obuku, uključujući i bojevo gađanje.

Naš sagovornik dodaje da u bazi trenutno nema mnogo Bujanovčana, i da je najviše Vranjanaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je u petak 26. maja naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

„Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom“, rekao je Vučević televiziji Pink.

Ova odluka usledila je nakon dešavanja na Severu Kosova kada su pripadnici specijalne kosovske policije zauzeli zgrade lokalnih samouprava sa srpskom većinom u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i sukobili se sa okupljenim Srbima.

U Bazi Jug krajem aprila završen je Međunarodni taktički kurs civilno-vojne saradnje, koji je realizovan u organizaciji Generalštaba Vojske Srbije, a polaznici su bili oficiri i podoficiri Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država — specijalisti iz oblasti civilno-vojne saradnje.

Kako je saopštila Vojska Srbije, kurs je realizovan sa ciljem njihovog dodatnog osposobljavanja za obavljanje funkcionalnih zadataka u mirovnim operacijama.

 

Vučić naredio podizanje borbene gotovosti

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *