Još jedna akcija bujanovačkog Crvenog krsta

Bujanovac, 30. maj 2023. U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je u utorak sproveo Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, u Domu kulture u Bujanovcu, prikupljeno je 17 jedinica krvi. Sledeća akcija održaće se 14. juna na istom mestu, na Svetski dan dobrovoljnog davanja krvi, kada će biti uručene zahvalnice dobrovoljnim davaocima.

Današnjoj akciji odazvalo se 15 muškaraca i 2 žene, dok su dve osobe vraćene jer nisu ispunjavale uslove.

-Još uvek ne postoji sintetska zamena za krv, ovo je jedini način na koji se krvni produkti mogu obezbediti, a potrebni su u velikim količinama, na primer za povređene u saobraćajnim nesrećama, pa sve do velikog broja pacijenata koji boluju od hematoloških, odnosno malignih oboljenja  – rekla je ranije za naš portal dr Milica Ranđelović.

Po njenim rečima, broj hemato-onkoloških oboljenja je veliki i to najčešće u dečijoj populaciji, tako da najveći broj krvnih produkata, posebno trombocita, dobijaju takvi pacijenti.

Dr Petar Stojanović, ispred Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, objasnio je u toku prethodne akcije dobrovoljnog davanja krvi da, što se tiče zdravstvenih aspekata, nema nikakvih negativnih strana davanja krvi, tako da je potpuno bezbedno da se da krv.

-U proseku se jednoj akciji odazove 30 do 40 davaoca krvi, imamo stalne dobrovoljne davaoce, ali ima i onih koji prvi put dođu, pa posle toga nastave da budu redovni. – objasnio je ranije Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti u Crvenom krstu Bujanovac.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *