I bujanovački srednjoškolci polagali probu državne mature

Piše: I. Jovanović

Manasijević: Samo jedan učenik nije polagao

Bujanovac, 31. Maj 2023.- Učenici trećeg radzreda bujanovačke Srednje škole „Sveti Sava“ polagali su danas probnu državu maturu, koja je podrazumevala polaganje testa iz srpskog jezika i književnosti.

Svetlana Manasijević, direktorka SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu, kaže da samo jedan učenik nije polagao:

-Od ukupno 74-oro učenika trećeg razreda, njih 73 je polagalo danas test iz srpskog jezika i književnosti, dok jedan učenik nije polagao zbog privremenog rada u Bosni. Sve je odlično prošlo, procedure su ispunjene i ovim je proba državne mature završena – kaže za Bujanovačke Manasijevićeva.

Ispit je trajao od 9 do 12 sati, a utisak bujanovačkih profesora je da je na testu mnogo više bila zastupljena književnost nego gramatika srpskog jezika.

Kako navode iz resornog ministarstva, preliminarni rezultati biće poznati 5. juna.

„U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd“, stoji u obaveštenju Ministarstva prosvete.

Za oko 50.000 učenika trećih razreda koji su danas rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu Moja matura.

„Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura i svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine, putem portala“, dodaje se u obaveštenju.

Državna matura je reformska aktivnost i instrument unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *