Kamberi: Teorijama nebeskog naroda nije mesto u 21. veku

Bujanovac, 31. maj 2023. – Iako Ustav Republike Kosovo predstavlja najnapredniji dokument za zaštitu prava zajednica, kontinuirano odbijanje priznavanja države i njenih institucija od strane Srba na Kosovu ne stvara prostor za dobre etničke odnose kao preduslov za izgradnju trajnog mira u regionu, objavio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

„Zapravo, instrumentalizacija tamošnjih Srba, koji su prisiljeni da napuste institucije, ohrabreni da odbiju učešće na redovnim izborima i potom sprečavaju izabrane gradonačelnike da vrše svoje dužnosti, izazivaju tenzije, koje sa zabrinutošću pratimo čak i u Preševskoj dolini“, kaže Kamberi.

Dodaje da Albanci u Preševskoj dolini već 22 godine traže integraciju i adekvatnu zastupljenost u državnim institucijama Srbije iz kojih su nepravedno isključeni.

Kamberi: Potreban je pritisak međunarodne zajednice na Srbiju za poštovanje prava Albanaca

„Iako diskriminisana zajednica, Albanci iz Preševske doline nastavili su politiku učešće u institucijama kako bi ostvarili prava u državi koja ih ne priznaje kao ravnopravne građane. Ovo su dve paradoksalne situacije koje karakterišu položaj manjina na Zapadnom Balkanu. S jedne strane manjina koja odbija da iskoristi Ustavom zagarantovane mogućnosti i prava, a s druge strane manjina koja je nepravedno sprečena kda ravnopravno učestvuje u državnim institucijama“, smatra Kamberi.

Prema njegovim rečima, miroljubivi politički proces treba da ostane jedini način za rešavanje problema na Zapadnom Balkanu, uz simetrične standarde za poštovanje prava zajednica.

„Teorijama nebeskog naroda nije mesto u 21. veku i modelu liberalnih demokratija kojima celi Zapadni Balkan tvrdi da se pridružuje“, ocenio je Kamberi.

Vučić naredio podizanje borbene gotovosti

 




One thought on “Kamberi: Teorijama nebeskog naroda nije mesto u 21. veku

  1. Светислав Величковић

    Како поштујеш(те) Србију, и превише вам Србија даје. Све што захтевате излази вам се у сусрет. У Бујановцу су Срби угрожени. Није ово турско време, а ни титово, када сте јахали. Како се односи УК тако и власт Србије треба да се односи према вама..

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *