Predsednik NSA: Albanci su deo institucija u Srbiji, iako su diskriminisani

Bujanovac, 31. maj 2023. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu kaže da su Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi deo institucija koje je izgradila država i da nikada neće blokirati pokušaje pozitivnih promena. “Iako se Preševska dolina oseća potpuno odbačeno od Srbije”, navodi šef NSA.

On se oglasio povodom dešavanja u srpskim opštinama na severu Kosova, rekavši da sa dubokom zabrinutošću prati zaoštravanje situacije.

Po njegovim rečima, takva situacija čini da se Albanci u Preševskoj dolini, kako naziva područje juga Srbije, osećaju još gore zbog diskriminatorskog i opresivnog pristupa Srbije, dok međunarodna zajednica nije dovoljno ozbiljna da ponudi stabilnu perspektivu manjinskoj albanskoj zajednici.

“Preševska dolina se oseća potpuno odbačeno od Srbije. Međutim, građani Doline su deo institucija koje je izgradila ova država i ni u kom slučaju neće blokirati  pokušaje pozitivnih promena. Tragedija je u tome što takvih pokušaja nema i Dolina je i dalje najdiskriminisanije područje, ne samo u Evropi”, ističe Lutfiu.

Zahtev Albanaca je, kako navodi, da budu deo trajnih rešenja, uz poštovanje legitimnih prava svih manjina, bez obzira na nacionalnost.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *