Arsić: Narodna stranka u Bujanovcu traži smenu rukovodstva Koordinacionog tela

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. jun 2023.- Diskriminacija od strane Albanaca u Bujanovcu, smena rukovodstva Koordinacionog tela, protesti „Srbija protiv nasilja“, priprema za lokalne izbore naredne godine i situacija na KiM bile su glavne teme sastanka mesnih odbora Narodne stranke održanog u sredu u jednom bujanovačkom restoranu.

Sastanku, koji je sazvao Saša Arsić, predsednik Opštinskog odbora i regionalni koordinator stranke, prisustvovali su i šefovi odbora mesta u Pčinjskom okrugu.

Kao član Izvršnog odbora NS, preneo sam stavove stranke koji se odnose na to da mi kao stranka nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a samim odlaskom na protest protiv nasilja pokazujemo da smo i protiv nasilja koje se primenjuje nad Srbima, kako na Kosovu tako i u Bujanovcu – kaže za naš portal Saša Arsić.

Kako naglašava, poštuje sugrađane Albance poštujem i sa njima dobre odnose:

-Međutim, smatram da albanski političari sprovode politiku Kurtija i na teritoriji opštine Bujanovac, gde srpsku zajednicu na svakakve načine diskriminišu – dodaje Arsić.

Saša Arsić: Nismo napravili koaliciju sa SNS i SPS, već samo dogovor zbog Bujanovca i Oslara

Politika koju vode albanski političari, po rečima Arsića, samo produbljuje jaz između Srba, Albanaca i Roma, umesto da ih ujedini i omogući im dobar zajednički život.

Na pitanje da li su na sastanku došli do nekih konstruktivnih rešenja kada je opština Bujanovac u pitanju, Arsić odgovara:

-Plan naše stranke bi bio da preko resornih ministarstava pokažemo da se može raditi u srpskoj zajednici, da se mogu rešiti svi problemi srpske i albanske zajednice – kaže Arsić.

Albanska zajednica, kako naglašava, ne razume infrastrukturne probleme Srba i probleme sa zapošljavanjem, tvrdi Arsić.

-Tražimo direktnu smenu rukovodstva Koordinacionog tela, koje utiče na to da albanska zajednica dobije mnogo veća sredstva od Srba koji ovde žive, tako da srpske firme dobiju 20 procenata subvencija od svih konkursa koji se raspišu –istiće Arsić.

Pravila konkursa koje određuje Koordinaciono telo su takva da nijedna srpska firma u Bujanovcu ne može da se prijavi na konkurs, jer ne ispunjava uslove, kaže Arsić i pita se zašto se uslovi ne promene da i srpske firme mogu dobiti subvencije.

-Pored toga, još jedna od diskriminišućih odluka Koordinacionog tela, kojim upravlja Vlada Republike Srbije, bila je da se obezbedi besplatan prevoz za učenike koji pohađaju nastavu u Preševu i Bujanovcu, a da deca koja odlaze u Vranje u školu ne dobijaju novac za prevoz, iako će retko koje dete srpske nacionalnosti otići u školu u Preševo, naprotiv, većina odlazi u Vranje – istiće Arsić.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *