Građani: Ugroženim kupcima struje u Bujanovcu EPS ne umanjuje račune

Piše: I. Jovanović

Ramadanović: Umanjen mi je račun samo za mart

Bujanovac, 1. jun. 2023. Bujanovčani koji su dobili rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca električne energije za 2023. godinu svakodnevno se žale Opštinskoj upravi jer, kako kažu, i pored rešenja njima se račun za struju ne umanjuje. Bujanovačke su pokušale na više načina da stupe u kontakt sa EPS-om u Vranju, ali odgovor nismo dobili.

Jedan od potrošača je Safet Ramadanović, koji je rešenje  o statusu ugroženog kupca električne energije dobio11. januara:

-Ali, do sada od ukupno pet meseci meni je umanjen račun samo za mesec mart, za 1.720 dianra – kaže za naš portal Bujanovčanin Safet Fifi Ramadanović.

Kako dodaje, podnošenje zahteva za energetski ugroženog kupca izgledalo je kao da podnosi za američku vizu, jer je papirologija ogromna.

Predmeti koji se u Opštini Bujanovac obrađuju, po njegovim rečima, prosleđuju se u Vranje i očigledno tamo dolazi do problema. Ramadanović tvrdi da ne poznaje nijednog korisnika koji je dobio rešenje i kome je umanjen svaki račun.

Žao mi je ljudi koji svakodnevno dolaze da se žale, opterećuju opštinske radnike koji očgledno nisu odgovorni, a s pravom traže odgovor na pitanje zašto im računi nisu umanjeni – kaže Ramadanović koji radi u Opštini Bujanovac i svakodnevno se susreće za nezadovljnim građanima.

Po njegovim rečima, tridesetak građana savkog dana dođe u zgradu Opštine sa istim pitanjem: „Kome da se žalim, dobio sam rešenje i ništa mi nije umanjeno?“

Ministarka od opština traži da uproste proceduru za energetski zaštićene kupce

Svaki dolazak podrazumeva kopiranje rešenja i poslednjeg računa za struju, čekanje u redu i ponovno pokretanje procedure i slanje rešenja u Vranje.

Meni su umanjili samo račun za mesec mart, a poznajem ljude koji nisu ni za jedan mesec dobili to umanjenje, sumnjam da ima onih koji su imali sreće da im se svaki račun za struju umanji – dodaje naš sagovornik.

Kako do potvrde: Procedura kao za američku vizu

Podsetimo, pošle godine je status ugroženog kupca imalo oko 1500 stanovnika Opštine Bujanovac, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Pravo da konkurišu imaju građani sa mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva ispod nivoa određenog uredbom, u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju i građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu iz 2022. godine, pravo na jeftiniju struju ima jednočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima manjim od 21.074 dinara, dvočlano domaćinstvo sa manje od 33.402, tročlano sa manje od 45.729 dinara, četvoročlano sa manje od 58.157, odnosno petočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima manjim od 70.384 dinara. Za domaćinstvo sa šest i više članova neophodno je da su prihodi na mesečnom nivou manji od 82.711 dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *