Vlada odlučila: Kraj školske godine 6. juna

Bujanovac, 1. jun 2023. Vlada Republike Srbije danas je donela odluku da da se školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završi 6 juna. Ovakva odluka je doneta  “zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo”, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele.

U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

“Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev”, navode iz Vlade.

Kako je saopšteno, naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince.

“U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”, kaže se u saopštenju.

Osnovna ogledna škola „Vladislav Ribnikar“ će ostati škola. Biće rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost.

Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloletnog K. K.

“Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavljuju neproverene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlja proces traumatizacije dece i roditelja. Zahvaljujemo roditeljima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na razumevanju i podršci”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prema školskom kalendaru, školska godina za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola trebalo je da traje do 20. juna 2023. godine, a za učenike osmog razreda do 6. juna.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *