Opština: Koordinaciono telo određuje kojim đacima ćemo nadoknađivati putne troškove

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 2. jun 2023. Bujanovački učenici koji pohađaju srednje škole u Vranju od opštine Bujanovac ne dobijaju naknadu za putne troškove, dok se učenicima koji srednju školu završavaju u Bujanovcu i Preševu nadoknađuje 50 odsto troškova za prevoz. Nadležni u Opštini kažu da to ne zavisi od njih, već od Koordinacionog tela koje određuje kome će se deo novca za prevoz nadoknađivati.

-Koordinaciono telo nam određuje za koje škole ćemo plaćati deo prevoza, a to su škole sa teritorije opština Bujanovac i Preševo, jer oni pokrivaju naše područje i mi to mora da poštujemo – kaže za naš portal Fejzi Bećiri, načelnik Odeljenja za javne službe u Bujanovcu.

Poređenja radi, za učenike sa teritorije Vranja grad obezbeđuje popust za prevoz od 75 odsto, dok za učenike iz drugih opština, među kojima je i Bujanovac, taj isti popust obezbeđuje prevoznik.

S obzirom na to da se nekoliko godina unazad sve više bujanovačkih osnovaca odlučuje da srednju školu upiše u Vranju, što direktno dovodi do toga da se u bujanovačkim srednjim školama broj učenika smanjuje, pitali smo Bećirija da li postoji mogućnost da opština Bujanovac plaća prevoz učenicima iz drugih opština kako bi ih motivisala da upišu srednju školu u Bujanovcu.

-To je sjajan predlog, jer se zaista osipaju učenici. Srpski đaci sve više odlaze u Vranje, a albanski u Gnjilane. Ali opet to zavisi od toga odakle bi se to finansiralo, da li bi Opština iz svog budžeta to radila ili bi opet Koordinaciono telo određivalo – kaže Bećiri.

Kada bi bujnovački odbornici, kako kaže, to predvideli u budžetu, onda bi to za grad bila idealna stvar, jer treba naći način kako da se iz drugih gradova učenici privole da dođu u Bujanovac.

-Većina učenika neće da nastavi školovanje ovde, jer nema konkurenciju, a čim nema konkurencije oni traže jače škole, i to je slučaj i sa srpskom i albanskom srednjom školom  – kaže Bećiri.

Naknadu za putne troškove za februar, mart i april od Opštine Bujanovac dobilo je 544 bujanovačkih srednjoškolca koji pohađaju srednje škole u Bujanovcu i Preševu. Đacima je uplaćeno ukupno 3,9 miliona dinara, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *