Saveti i trikovi za uređenje dvorišta

Bujanovac, 2. jun 2023. Uređenje dvorišta može biti lako, a uz nekoliko saveta i trikova možete ga pretvoriti u pravu oazu. Prvo bi trebalo da ga sredite, odnosno uz najkvalitetniji trimeri za travu pronađite idealan model na ShopperAlati.rs, pokosite svu travu i rešite se korova.

Nakon završetka najizazovnijeg dela posla, trebalo bi da prilagodite prostor tako da bude funkcionalan, ali istovremeno lep.

Efikasne tehnike za sređivanje dvorišta od nepoželjnih biljaka

Kada je reč o sređivanju dvorišta od korova i biljaka koje vam više nisu potrebne, postoje neke efikasne tehnike koje mogu pomoći. Izuzetno je bitno da redovno uklanjate korov, jer on može brzo rasti i zauzeti prostor, gušeći druge biljke i kvareći estetiku dvorišta. 

Najlakši način da obavite ovaj posao je da koristite odgovarajući alat, poput ašova ili grabulja. Vodite računa da uklonite i sam koren korova kako biste sprečili njegov ponovni rast. Druga efikasna tehnika je upotreba malča, koji se postavlja na površinu tla kako bi se sprečio rast korova, zadržala vlaga i poboljšala plodnost zemlje

Napravite plan i odredite budžet

Pre nego što započnete uređenje dvorišta, trebalo bi da napravite plan. On bi trebao da sadrži detaljan raspored prostora, sa detaljima na kojim će biti fokus.

Takođe, trebalo bi da uvrstite sve ono što već postoji, kao što je drveće, ograda i česma za vodu. Ukoliko imate drveće kojeg želite da se rešite, možete ga izvaditi ili iseći uz pomoć adekvatnog alata, kao što je vodeći online prodavac motornih testera istražite ponudu na ShopperAlati.rs. Prilikom razmatranja ideja za uređenje dvorišta, važno je izabrati biljke koje su pogodne za opstanak na vašem podnevlju ili se lako prilagođavaju klimatskim uslovima. 

Ono što može biti siguran izbor su višegodišnje biljke poput paprati, lala, ruža ili stabljika različitog voća. Pored toga što lepo izgledaju i što će ulepšati vaše dvorište, smanjiće vam troškove za kupovinu novih sadnica.

Razmislite o praktičnim materijalima za održavanje

Kada počnete sa uređivanjem, najbolje bi bilo da počnete od šetališta, stepenica, trotoara i zidova izrađenih od čvrstih materijala. Pre nego što se posvetite biljkama, važno je da prethodno sredite ove površine.

Ukoliko planirate da napravite ili dodate novu stazu, možete koristiti kamenje. Jednostavno je za postavljanje, prirodni materijal je, dugotrajan i estetski privlačan. Kako biste izbegli rast korova ispod kamenja, možete postaviti materijal koji će sprečiti njegov rast.

Takođe, odličan način da osvežite izgled ili razgraničite površine je da ubacite malč. Ovaj materijal, obično reciklirani nusproizvod drveta i papira, dolazi u različitim bojama i teksturama, pa doprinosi skladnom izgledu dvorišta. 

Za razliku od kamenja, malč treba zameniti svakih nekoliko godina, što je odlično ako želite da menjate izgled dvorišta iz godine u godinu.

Napravite plan zalivanja biljaka

Da biste izbegli visoke račune za vodu, možete iskoristiti nekoliko načina za navodnjavanje, umesto korišćenja prskalica za travnjak. 

 

  • Skupljanje kišnice – možete i sami da napravite posudu u kojoj će se skupljati voda, a azatim ići direktno do vaše bašte. Veoma su korisne i efikasne u područjima sa obilnim padavinama i visokom vlažnošću.

 

  • Navodnjavanje crevom – je mnogo isplativije od prskalica. Ovaj sistem dostavlja vodu direktno do korena biljaka umesto da je raspršuje kroz vazduh. Na taj način se izbegava gubitak vode usled isparavanja, a biljke dobijaju potrebnu vlagu direktno tamo gde je najpotrebnija.

 

  • Planirajte raspored zalivanja – napravite adekvatan raspored koji će biti prilagođen potrebama vaših biljaka i organizujte zalivanje prema tome. Izborom pravog vremena, poput ranog jutra ili kasnog popodneva, možete smanjiti isparavanje vode i povećati efikasnost zalivanja.

 

  • Malčiranjem se zadržava vlaga – dodavanjem sloja malča oko biljaka će se održati optimalan nivo vlage, što dovodi do manje potrebe za zalivanjem.

Ideje za dekoraciju i dodatke koji će oživeti vaše dvorište

Dvorište je idealno mesto za izražavanje kreativnosti i dodavanje ličnog pečata. Svoj prostor na otvorenom možete ulepšati raznim dekoracijama koje možete sami napraviti. Recimo, možete dodati šarene viseće saksije ili stalke sa cvećem.

Ukoliko želite da vaše dvorište bude prostor za zabavu, ostavite jedan poseban deo u koji ćete dodati roštilj, ljuljaške ili ležažaljke. Osim toga, možete postaviti raznobojne jastuke na baštenske stolice ili klupe. 

Takođe, dodavanjem solarnih svetiljki duž staza ili lampiona na drveće ćete stvoriti posebnu atmosferu nakon zalaska sunca. Nemojte da zaboravite na jedinstvene dodatke poput skulptura ili zidnih slika.

Ukoliko ste ljubitelji vode, onda su fontane prava stvar za vas. Pored toga što vizuelno lepo izgledaju i ulepšavaju prostor, zvuk vode je veoma opuštajuć, pa je idelan za dvorište.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *