Veliki Trnovac: Srbi proslavili Svetu Jelenu (foto&video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jun 2023. Srbi iz Bujanovca i okoline proslavili su danas Svetu Jelenu u crkvi posvećenoj Caru Konstantinu i Carici Jeleni u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu u Srbiji.

Svetu liturgiju je služio episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, nakon čega je usledila litija oko hrama i rezanje slavskog kolača.

Od ovogodišnje kume slave Bujanovčanke Jelena Ristić Trajković  kumstvo za narednu godinu preuzela je Jelena Mitković, takođe iz Bujanovca.

Episkop Pahomije je u obraćanju vernicima poručio da su ovo teška vremena za srpski narod.

-Ovaj sveti hram je podignut u doba Nemanjića. Ovo je sveto mesto, na kojem su se generacije i generacije okupljale, ali evo ima 50-ak godina kako se mi ovde skupljamo samo jednom godišnje na ovaj sveti dan, ali i da obiđemo grobove predaka sahranjenih ovde, znanih i neznanih. Moramo da se objedinimo svi u molitvama da Gospod oprosti naša sagrešenja i da nam ponovo da onaj mir i onu radost  koju su imali naši preci kad su gradili ovu svetinju u vreme Nemanjića, onu radost koju su održali i za vreme ropstva pod Turcima. Imali su naši preci radost zato što su znali ko im je pastir, za kim da idu, Gospod naš Isus Hrist im je bio put, istina i život – rekao je vladika.

On je na groblju u porti crkve služio i pomen pokojnicima čija su nadgrobna obeležja porušena.

U Veliki Trnovac  na ovaj dan dolaze i Srbi koji su do sedamdesetih godina prošlog veka živeli u ovom selu, kao i njihovi potomci, među njima i Vera Minić, koja je ranije pričala za Bujanovačke o životu Trnovcu.

Srbi u Velikom Trnovcu obeležili Svetu Jelenu, novi kum Mladen Mladenović (Foto & Video)

Crkva u ovom selu je porušena 1878. godine, zatim obnovljena 1937. godine i na kraju rekonstruisana 1990. godine.




One thought on “Veliki Trnovac: Srbi proslavili Svetu Jelenu (foto&video)

  1. 4s

    doveli pedofilicara u selo gde nema jedan srbin i prvociraju. a crkve po planisnak sela gde se banja krst za po par hiljade evra samo sto ne padnu… posle nam drugi krivi

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *