Američki izaslanik o situaciji na severu Kosova: Kurti ne sluša

Bujanovac, 4. jun 2023. (foto screenshot RSE Youtube) – Eskalacija situacije na severu Kosova delom je rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, kaže američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Po njegovim rečima,  rast tenzija na severu mogao je da se izbegne.

„Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija koronavirusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija“, rekao je Eskobar za BBC, prenosi RSE.

Eskobar kaže da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa kosovskom vladom naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove“, pojasnio je Eskobar.

Ponovio je da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu“, rekao je.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *