Ekskluzivno: Aleksandar Martinović novi predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. jun 2023. Novi predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu biće Aleksandar Martinović, aktuelni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, saznaju Bujanovačke od izvora bliskih Vladi Srbije.

Koordinaciono telo je bilo bez predsednika od smrti Zorana Stankovića u oktobru 2021. godine.

Imenovanje Martinovića za prvog čoveka Koordinacionog tela može da znači zaokret u državnoj politici prema ovom području, s obzirom da aktuelni ministar važi za jednog od uticajnijih u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i ima poverenje predsednika države Aleksandra Vučića.

Stanković se takvom pozicijom u vrhu državne vlasti nije mogao pohvaliti tokom svog mandata.

Njegov naslednik u Koordinacionom telu je u politici od 1997. godine, kao član Srpske radikalne stranke. Od 2012. godine član je Srpske napredne stranke, a član je i Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije biran je šest puta: 2007, 2008, 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Tokom vršenja funkcije narodnog poslanika obavljao je dužnost predsednika poslaničke grupe SNS.

Ministar je od prošle godine.

Koordinaciono telo je formirano krajem 2000. godine tokom sukoba na jugu Srbije sa idejom da predstavlja sponu izmeđ lokanih zajednica sa centralnim vlastima. Prvi predsednik bio je Nebojša Čović, nakon njega Rasim Ljajić, Milan Marković, pa Zoran Stanković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *