Hleb “Sava” u Bujanovcu jeftiniji od cene koju je propisala Vlada

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. jun 2023. – Hleb „Sava“, koji u čitavoj Srbiji od danas umesto 57 košta 54 dinara, u bujanovačkim pekarama je 52 dinara, a u jednoj se može naći i za 49.

-U našoj pekari hleb Sava od brašna T-500 košta 49 dinara, mi cenu uopšte nismo povećavali – kaže za naš portal vlasnik lokalne pekare u Bujanovcu.

Iako je cena ovog hleba (težine 500 gr) najniža, po rečima našeg sagovornka, više se prodaje hleb koji košta 70 dinara i od istog je brašna, samo je za stotinak grama teži.

Hleb u Bujanovcu poskupeo za 10 dinara

U druge dve bujanovačke pekare hleb Sava košta 52 dinara.

-„Savu“ pravimo u količini od 30 odsto od ukupne proizvodnje hleba i prodaje se jednako kao i svi ostali proizvodi. Kupuje se i mala vekna od 40 dinara, velika od 70, ali i Sava od 52 dinara – kaže za Bujanovačke vlasnik druge pekare.

U trećoj pekari rečeno nam je da je hleb „Sava“ do pre dva meseca koštao 49 dinara, a od tada je 52 i cena se neće menjati.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba “Sava” od brašna „T-500” kojom je propisana maksimalna prodajna cena hleba u iznosu od 54 dinara, umesto dosadašnjih 57.  Ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto, saopšteno je posle sednice.

-Trgovci na malo koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna „T-500” u svojim prodajnim objektima, dok će istovremeno proizvođačima hleba interventno biti prodato 32.000 tona tog brašna – saopšteno je u četvrtak.

Poskupljuje hleb

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *