Top  5 navika koje čuvaju kosu od oštećenja

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 10. jun 2023. Imati zdravu i lepu kosu, san je svake dame. Međutim ne polazi svakoj za rukom da taj san i ostvari. Zašto?

Zato što se najčešći uzroci nezdrave i oštećene kose kriju  u pogrešnim navikama koje se svakodnevno potkradaju kada je nega kose u pitanju. Razlozi se najviše kriju u neznanju i zbog toga je ovaj tekst namenjen informisanju svih pripadnica lepšeg pola.

Uz ovih top 5 navika, kosa će sigurno biti zdrava, blistava i neodoljiva. Neka baš taj deo tela postane adut u mnogim prilikama, a ovo su navike koje treba praktikovati da bi se to postiglo.

Redovna upotreba hranljivih pakovanja za jaču kosu

Da bi jedan čovekov organizam bio zdrav, jako je važno šta se u njega unosi. Ukoliko se kreće tom logikom, za zdrav organizam neophodni su vitamini i minerali.

Tako je i sa kosom. Ovaj deo tela takođe zahteva da bude nahranjen kako bi dlaka bila zdrava, jaka i sjajna. A šta će je nahraniti? Ako vas to muči i ako se pitate kako ojačati tanku dlaku kose, u nastavku slede odgovori baš na ta pitanja.

Savremeno tržište kozmetike prepoznaje potrebe današnjih žena i njihove kose. Upravo se zato na policama mnogih prodavnica i parfimerija mogu pronaći razna pakovanja i maske za kosu koje su namenjene jačanju kose i njenom oporavku.

Otići u jednu specijalizovanu prodavnicu i kupiti takav preparat najlakše je rešenje. Na svakoj ambalaži uredno je istaknuto čemu je pakovanje namenjeno, kakvoj kosi i čemu će doprineti.

Kada se pažljivo čita nema mesta greškama, a kosa će vrlo brzo osetiti benefit i uzvratiti punim sjajem.

Sa druge strane, postoje kućne varijante koje mogu pomoći jačanju kose. U te svrhe koriste se maske za kosu odnosno pakovanja koje sadrže hranljive sastojke. Jedna od najpopularnijih maski svakako je ona koja se pravi od banane, meda i maslinovog ulja. Sami sastojci dovoljno govore o sebi, puni su vitamina i minerala i upravo su zbog toga idealna opcija za domaći način jačanja kose.

U zavisnosti od cilja koji se želi postići, kombinuju se namirnice i redovno koriste. Jedino tako se oštećena kosa može ojačati.

Izbegavanje čestog farbanja kose

Zašto se uopšte pribegava farbanju kose? Šta bi mogao biti razlog tome? Sede vlasi? Želja za boljim izgledom?

Neretko se mogu videti mlade devojke koje već u svojim tinejdžerskim danima potpuno ofarbaju kosu. Razlog vrlo često leži u nezadovoljstvu i želji za promenom. A šta je najlakše promeniti? Upravo boju kose i to za vrlo mali novac.

Međutim, do problema dolazi kada se farbanje praktikuje isuviše često. Ko ne vodi računa o izboru farbe za kosu, itekako je može brzo i lako oštetiti. Kosa izgubi na hidrataciji, postane suva, lomljiva i nimalo sjajna.

Ono što stručnjaci uvek savetuju jesu neki bezazleniji načini za promenu boje kose. Odličan način da se promena postigne jeste uz pomoć prirodnih farbi za kosu ili pramenova koji neće zahtevati često farbanje korena kose. Nijanse koje su približne prirodnoj boji, takođe mogu uticati na ređu potrebu za farbanjem.

Praktikovati ovakvu naviku vrlo je korisno i poželjno, a ujedno se može postići i željena promena na bolje.

Upotreba prirodnih šampona

Kada je reč o nezi kose, pranje je ono čemu se najčešće i najredovnije pribegava. Vrlo često je to nažalost  i jedina navika održavanja higijene i stanja kose. Međutim problem je ako se pranje praktikuje sa šamponima čiji je sastav agresivan.

Ukoliko se u njima nalaze silikoni, sulfati i ostali agresivni sastojci, na kosi se primećuje više štete nego koristi. Dlaka postaje suva, lomljiva i prosto gubi na kvalitetu. Da ne bi bilo tako, kao jedna od najosnovnijih navika, treba da bude upravo kupovina prirodnih preparata za kosu, počevši od šampona, pa sve do ostalih proizvoda.

Namerno se ističe šampon, jer se on najviše i koristi. Dobra vest je da na tržištu ima kvalitetne prirodne kozmetike, čiji sastav obiluje prirodnim sastojcima mnogih lekovitih biljaka,  pa neka baš oni budu pravi odabir kada je navika pranja kose u pitanju. Boljitak će sigurno biti primetan već posle nekoliko pranja, jer je prirodna lekovitost nešto što sigurno dovodi do rezultata i poboljšava kvalitet kose.

Prirodno sušenje kose

Leto je pravo vreme za oporavak kose! Kada sunce sija i temperature dostignu prilično visok podeljak na Celzijusovoj skali, neka se kosa suši prirodnim putem kad god je to moguće.

Ostaviti dovoljno vremena za ovu aktivnost tokom zimskog perioda ponekad je teško, ali tokom leta i to je prilično izvodljivo. Iskoristite sve prednosti sezone.

Odavno je poznata štetnost fena za kosu i drugih aparata koji emituju toplotu i time stilizuju fruzuru. Iako su kratkoročni rezultati zadivljujući, vremenom dolazi do nepovratnog oštećenja vlasi. Da bi se kosa oporavila i izbegla oštećenja, trebalo bi je što češće sušiti  na prirodan način. Obzirom da se ne savetuje prečesto pranje kose, ako se pere dva puta nedeljno toliko vremena se može ostaviti baš toj aktivnosti. Tokom letnjih meseci sa mokrom kosom se može izaći i napolje, dok je tokom zime potrebno ostati unutra. Međutim ni to ne mora biti problem. Kada se pozavršavaju sve dnevne aktivnosti, neka završna bude posvećena baš nezi kose i njenom prirodnom sušenju.

Stvar je u dobroj organizaciji vremena, a kada je rezultat zdrava i jaka kosa, onda tu naviku itekako treba praktikovati.

Izbegavanje vezivanja kose

Kad god je moguće, kosi treba omogućiti prirodan pad i slobodu. Upotreba gumica i šnala za kosu nikako nije preporučljiva. Iako je vezivanje kose u konjski rep ili punđu veoma praktično, to na kosi itekako ostavlja posledice.

Što je frizura odnosno kosa čvršće vezana i zategnutija, to je oštećenje dlake veće. Mnogi poslovi zahtevaju da se kosa vezuje, ali tada treba pronaći alternativne načine da se kosa skloni bez njenog oštećivanja. U te svrhe mogu poslužiti rajfovi, trake za kosu, marame ili neki drugi dodaci koji samo sklone kosu bez stvaranja pritiska i oštećivanja.

Ukoliko gumice ne mogu da se izbegnu, onda neka budu što manje zategnute.

“Labavi” konjski repovi itekako mogu izgledati lepo i učiniti spoljašnji izgled privlačnim. Što je manji pritisak na dlaku, to je manje oštećenja, a kosa jača i zdravija.

Imati zdravu i jaku kosu više nije teško. Uz ovih 5 navika, kosa će sigurno biti zdrava i sjajna, a svako oštećenje samo ružna prošlost. Da bi se to postiglo, dovoljno je ove navike nege uvrstiti u svakodnevnu rutinu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *