Kurti: Sve što premijer Albanije predlaže za Srbe na Kosovu, neka traži i za Albance u Bujanovcu i Preševu

Bujanovac, Priština, 13. jun 2023. Kosovski premijer Albin Kurti poručio je premijeru Albanije Ediju Rami da bi ono što je predložio za Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu trebalo da predloži i za Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Kurtijeva je ovo zatražio govoreći  o predlogu Nacrta statuta ZSO koji je Rama poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Predložio je i da albanski premijer takav predlog iznese I predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku inicijative “Otvoreni Balkan”.

–Ne sumnjam da  premijer Rama smatra da je njegov predlog Nacrta statuta dobar pa pošto je tako predlažem da nacrt statuta za nacionalne manjine u Srbiji predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na narednom skupu “Otvoreni Balkan”  – rekao je Kurti, prenosi portal Reporteri.

Po njegovim rečima, još nije video Nacrt statuta ZSO koji je Rama podneo evropskim liderima, ali veruje da je taj model dobar.

-Adresa treba da bude i Beograd, da se odnosi i na Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi – rekao je Kurti.

On smatra i da bi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu trebalo da bude održan u toku ove nedelje, što je i zahtevao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *