Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u Strazburu traže ista prava za sve manjine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. jun 2023. Albanski političari iz Bujanovca i Preševa sastali su se u Strazburu, sedištu Evropskog parlamenta, sa Violom fon Kramon i Vladimirom Bilčikom, izvestiocima za Kosovo i Srbiju. Od evropskih parlamentaraca Albanci traže jedinstvene standarde za sve manjine na Zapadnom Balkanu.

Doskorašnji šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafi poručio je da su u razgovori bili produktivni. “Postavljanje jedinstvenih standarda za nacionalno manjine na Zapadnom Balkanu presudno je za mir, očuvanje prava i opštu dobrobit regiona”, objavio je na Tviteru, a fon Kramon je podelila objavu.

Bujanovačke su u utorak pisale da su u Strazbur o trošku kosovske vlade otputovali predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, šef Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu, njegov prethodnik Ragmi Mustafi, političar iz Preševa Ragmi Mustafa i funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani, koja je i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u Evropskom parlamentu: Tražićemo uslovljavanje Srbije

Oni su se sastali i sa Klemenom Grošeljem, inicijatorom rezolucije kojom se osuđuje pasivizacija Albanaca, Tatjanom Mrazikovom, savetnicom za zapadni Balkan predsednice Evropskog parlamenta, kao i Lukasom Mandlom za koga navode da je snažni pristalica Kosova u Evrospkom parlamentu.

Politički predstavnici Albanaca su na sastancima sa evro parlamentarcima ukazali da Srbija  ne poštuje Plan od 7 tačaka i traže uključivanje Preševske doline, kako nazivaju područje Bujanovca i Preševa,  u pregovore o Beograda i Prištine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *