Evo kada počinje primena strožih uslova kod tehničkog pregleda vozila

Bujanovac, 15, jun 2023. Ministarstvo sabraćaja usvojilo je izmene pravilnika o tehničkom pregledu vozila koji je već stupio na snagu i rok za primenu određenih odredbi produžava se za dve godine, na 5. jul 2025. Međutim, ovo nisu jedine novosti koje donosi novi pravilnik, prenosi N1.

Vozači koji su strahovali da od 5. jula 2023. njihovi automobili neće proći tehnički pregled zbog strožih uslova koji bi od tog dana trebalo da se primenjuju – mogu da odahnu.

Ispravan rad katalizatora i određeni zahtevi kod merenja takozvane ovalnosti kočnica još dve godine neće biti uslov za uspešan „prolaz“ tehničkog pregleda. Ovom odredbom vozači dobijaju još dve godine vremena da „stanje“ svojih automobila usaglase sa odredbama koje zahteva izmenjeni pravilnik.

Naime, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je već objavljen u Službenom glasniku, čime je i stupio na snagu.

„Katalizatore vozači i sada treba da poseduju, kada je reč o vozilima sa motorima Euro 4 pa nadalje. Taj katalizator, međutim, mora da bude ispravan, jer u slučaju da je neispravan – to će za dve godine biti uslov za vraćanje automobila sa tehničkog pregleda“, objašnajva za portal N1 Vlada Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda  NATEP.

Na tehničkim pregledima se, kaže, ne gleda posedovanje katalizatora, već se radi analiza izduvnog gasa. A rezultati te analize kod neispravnog katalizatora – neće biti dobri. To i dalje neće biti razlog za vraćanje vozila sa tehničkog pregleda – sve do 5. jula 2025. godine što je novi rok za primenu ove odredbe pomenutog pravilnika.

Kada je reč o ovalnosti kočnica, naš sagovornik pojašnjava da je tu reč o takozvanoj neujednačenosti kočione sile po obodu točka, jer ta neujednačenost sile kočenja se meri na tehničkom pregledu i po novim odredbama pravilnika ne sme da bude veća od 20 odsto za automobile, odnosno 30 odsto za teretna vozila i autobuse. Te odredbe se takođe primenjuju od 5. jula 2025.

„Do sada smo ovalnost merili na jedan način. Za protekle dve godine utvrdili smo da naš metod merenja ovalnosti nije najbolji i da pregledač na tehničkom pregledu ima uticaj na njega. Naime, ako vam noga nije mirna na kočnici – to će povećati i ovalnost. Sada je u saradnji za Mašinskim fakultetom i pregledom evropske regulative i prakse izmenjen obrazac merenja. Cilj je da merenje bude preciznije, da se izbaci uticaj kontrolora na merenje ovalnosti“, navodi Vlada Marinković.

Najjednostavnije rečeno – velika neujednačenost kočione sile po obodu točka znači da su vam krivi diskovi ili doboši.

Za vozače se, ponavlja naš sagovornik, ništa ne menja tokom dve naredne godine. Međutim, za firme koje rade tehničke preglede se menja.

„Tehnički pregledi imaju rok od jedne godine da pređe sa starog na novi način merenja ovalnosti kočnica. Dakle, godinu dana će se na tehničkim pregledima ovalnost meriti na dosadašnji način, a godinu dana na novi način propisan ovim izmenama pravilnika. Ni tokom prve, ni tokom druge godine vozila neće biti vraćana sa tehničkog pregleda ukoliko ne zadovoljavaju propisane parametre koji počinju da važe tek od 5. jula 2025. godine. Dakle, za vozače se ništa ne menja, osim što bi trebalo da obrate pažnju na ono što im se kaže na tehničkom pregledu, jer će im vozilo od 5. jula 2025, ako to ne isprave, biti isključeno iz saobraćaja“, ukazuje Vlada Marinković.

Izmenom ovog pravilnika, inače, pomeren je još jedan rok – onaj koji se odnosi na kontrolu pritiska i kontrolnih priključaka na pneumatskoj kočionoj instalaciji kod teretnih vozila i autobusa – takođe na 5. jul 2025. godine.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *