Počela vežba Platinasti vuk 23 u bazi Jug

Bujanovac, 16. jun 2023. (foto MO) – U bazi „Jug“ kod Bujanovca počela je međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 23“, na kojoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet drugih država.

Vežba će trajati do 27. juna na poligonu „Borovac“ i u bazi Jug“, u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Cilj je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

U naredne dve nedelje, oficiri, podoficiri i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, njih oko 600, uvežbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom vežbe.

Značaj vežbi iz serije „Platinasti vuk“, koje se u Srbiji realizuju od 2014. godine, ogleda se u podizanju kako kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi tako i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama uz upotrebu, između ostalog, i neubojitog oružja.

Srbija preko Bujanovca izabrala da bude deo Zapada




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *