Vučić i Kurti pozvani na hitan sastanak u Brisel

Bujanovac, 20. jun 2023. Šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Abina Kurtija na hitan krizni sastanak u četvrtak (22. jun)

Kurti je to potvrdio prištinskim medijima, navodeći da se Brisel predomišljao oko datuma.

-Tražio sam da iste nedelje bude održan hitan sastanak i predložio sam plan u pet tačaka. Ali, je stigao poziv da sastanak bude održan sledeće nedelje, prvo su rekli 22. juna, pa su rekli 23, pa opet 22. Razgovaraću o tome sa svojim timom i odgovorićemo im početkom sedmice – rekao je Kurti.

On je potom pojasnio da je šef Kosovske kancelarije za vezu u Beogradu Jetiš Jašari otišao u Kraljevo da poseti uhapšene kosovske policajce i da će odluku o putu doneti tek kada od njega čuje kako su tretirani po otkrivanju i privođenju.

Kurti je dodao da je od Kosovske policije tražio da smanji prisustvo svojih priopadnika na severu Kosova, “uz uslov da postoji vladavina prava”.

Ni iz Službe za spoljne poslove EU još nema zvanične potvrde da će predstavnici Srbije i Kosova doći na sastanak.

U Briselu očekuju pozitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnosno da će Vučić i Kurti pristati direktno da razgovaraju.

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obe strane povući u međuvremenu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *