Vučić i Kurti danas u Briselu

Bujanovac, 22. jun 2023. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas će u Briselu na odvojenim sastancima razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom. Razgovori će biti usmereni na pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija u odnosima dve strane, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Reč je o sastancima za „upravljanje krizom“, na kojima će uz Borela biti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, navodi EEAS.

U fokusu razgovora biće pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija kako bi se dve strane vratile primeni sporazuma postignutih u briselskom dijalogu, naročito Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su se Vučić i Kurti saglasili 18. marta u Ohridu.

Po završetku današnjih razgovora, Borel će se obratiti javnosti.

Vučić je jutros rekao da će otići u Brisel, ali da neće razgovarati sa Kurtijem, već jedino sa Borelom.

U utorak je istakao da neće da ide u Brisel na sastanak sa Kurtijem „dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa severa Kosova, dok se ne povuče njihova specijalna policija i dok ne prestanu da hapse Srbe svaki dan“, prenosi Beta.

Kurti je sinoć izjavio da će se odazvati na poziv Borela da učestvuje na sastanku na visokom nivou, navodeći da će insistirati „na hitnom i bezuslovnom oslobađanju trojice policajaca koje Srbija drži kao taoce, i na deeskalaciji i normalizaciji odnosa“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *