Američki ambasador i ministar odbrane u bazi Jug: Uspešna vežba Platinasti vuk 23 (foto)

Bujanovac, 22. jun 2023. (foto MO) – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao je danas Danu visokih zvanica na međunarodnoj taktičkoj vežbi obučavanja „Platinasti vuk 23“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca. Vežbi je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Na vežbi je učestvovalo oko 600 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ministar Vučević, po završetku vežbe, čestitao je svim učesnicima uspešno realizovanu vežbu i ocenio je „vrlo dobro“. Kako je istakao, Vojska Srbije osmi put organizuje najveću međunarodnu vojnu vežbu na teritoriji naše države – „Platinasti vuk”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

– To je i povod da iskažem zadovoljstvo onim što smo danas videli, ali ne samo onim što je danas prikazano na Danu visokih zvanica i za medije, već i onim što je organizovano, primenjivano i uvežbavano prethodnih dana na bazi „Jug“. Gledano sa srpske strane, time Vojska Srbije podiže svoju interoperabilnost, sposobnost, opremljenost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama i misijama, što i jeste suština i osnovna namena baze „Jug” gde se danas nalazimo, ovde na poligonu „Borovac” – rekao je ministar Vučević.

On je zahvalio svim zemljama učesnicama vežbe „Platinasti vuk 23” i dodao da time snažimo naše partnerske odnose „neosporavajući jedni drugima pripadnost određenim vojnim savezima ili odlukama da budemo vojno neutralne države“.

– Namena i svrha cele vežbe i današnjeg prikaza jeste – reagovanje mirovnih snaga. Uz zahvalnost svima koji su učestvovali, posebno bih čestitao načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Mojsiloviću, svim generalima, oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima iz sastava Vojske Srbije. Mi smo veoma ponosni na njih, na sve ono što su prikazali na ponos cele otadžbine Srbije i što su bili na visini zadatka. Nastavićemo da učestvujemo u aktivnostima koje su od interesa za odbranu države Srbije i za podizanje nivoa obučenosti, opremljenosti, osposobljenosti Vojske Srbije, kao garanta mira i nezavisnosti Republike Srbije – poručio je ministar odbrane.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil zahvalio je na pozivu da prisustvuje, kako je istakao, značajnoj međunarodnoj vojnoj vežbi.

– Ovo je prvoklasni poligon i svakako je bilo potrebno mnogo planiranja, obuke i truda da se omogući ovakva vežba, da se omogući da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD rade zajedno. Govorim u ime mnogo Amerikanaca koji su imali priliku da vide koliko je bila uspešna ova vežba koja svedoči o mogućnosti i napredovanju naše saradnje – rekao je ambasador Hil.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Vučević govorio je i o daljem učešću Vojske Srbije na međunarodnim vojnim vežbama.

– Na snazi je odluka Vlade Republike Srbije, a na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, da Vojska Srbija ne učestvuje na vojnim vežbama. Izuzetak je napravljen za ovu vojnu vežbu „Platinasti vuk 23″, jer je to bio nacionalni interes Srbije, odnosno interes Vojske Srbije da se ova vežba organizuje. U odnosu na dalje aktivnosti ovakvog ili sličnog karaktera, Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Srbije, naravno i sa vojnim rukovodstvom, donosiće odluke – rekao je ministar odbrane.

On je tom prilikom istakao da iako je na snazi odluka da Vojska Srbije ne učestvuje na međunarodnim vojnim vežbama to ne isključuje donošenje pojedinačnih odluka.

– Ono što mi radimo kao Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sinhronizovano svakako, da mi predviđamo određen nivo međunarodnih vojnih vežbi, da budemo pripremljeni u svakom smislu, od onog osnovnog administrativnog do operativno-taktičkog nivoa, ako to bude dozvoljeno da možemo da participiramo. Sve ono što je i od našeg interesa mi ćemo razmotriti. Ponavljam, vodimo se isključivo nacionalnim interesima, razvijajući partnerske odnose – naglasio je ministar Vučević.

Vežba se realizuje u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet zemalja na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ uvežbavali su taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja – borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom vežbe.

Međunarodna vežba „Platinasti vuk“ u Srbiji realizuje se od 2014. godine, a njen značaj ogleda se u podizanju kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *