Đorđevići sa četvoro dece žive u garaži u selu kod Preševa, pokrenuta humanitarna akcija

Bujanovac, Preševo, 22. jun 2023. (foto Srbi za Srbe) – Šestočlana porodica Đorđević živi u selu Strezovce kod Preševa u  preuređenoj garaži koja prokišnjava, puna je vlage, bez struje, bez dela krova, fasade i sa dotrajalom stolarijom – goli zidovi i dva kreveta. Četvoro mališana sa svojim roditeljima preživljavaju od socijalne pomoći i dečijeg dodatka i mole sve ljude koji su u mogućnosti da im novčano pomognu da ostanu u svom domu i dobiju dostojanstvene uslove za život.

-Scena kao iz horor filmova dočekala nas je odmah nakon ulaska u kuću –  opisuju uslove za život gde odrastaju 12-godišnjak, 10-godišnjakinja, 8-godišnjak i 3-godišnjak iz Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” koja je pokrenula akciju prikupljanja pomoći za tu porodicu.

-Živimo u preuređenoj garaži, uslovi su nikakvi. Kad počne kiša, turaju se lavorčići. Vlage ima koliko hoćete. Deca žive u zebnji, prosto ne znaju za bolje. Najviše se bojimo za njihovo zdravlje jer oni to sve udišu – priča majka Aleksandra.

Prema njenim rečima tokom dana svi provode vreme u jednoj prostoriji koju nekako greju, a tokom cele noći su otvorena vrata između te i sobe gde u jednom krevetu među golim zidovima spava troje dece, kako bi se i njima malo zagrejala prostorija.

Mesta za još kreveta ima, ali ih nemaju.

Nakon rata na Kosovu i Metohiji, Aleksandrin suprug Igor je išao u nadnicu kada ga neko pozove, sve do pre nekoliko meseci kada je dobio reumu i oslabio mu vid.

Sada više ne sme da obavlja fizičke poslove i kako kaže, “stigli su rat i boravljenje po rovovima”, pa o zemlji, plasteniku i nekoliko koza brinu supruga i deca.

Trenutno, jedini stabilan izvor prihoda su im socijalna pomoć i dečiji dodatak.

Krpimo kraj s krajem da bismo opstali. Deca traže da imaju mobilne telefone i kompjuter jer vide kod druge dece, ali gde to da im nađemo, prvo gledamo da im priuštimo da jedu. Ni kupatilo nam nije funkcionalno, samo smo postavili jednu šolju da ne bi morali uveče da izlaze napolje. Inače se kupaju u koritu. Možete da zamislite koliko je teško kada je zima jer je u kupatilu ledeno. Razumeju, ipak, kad im kažemo da nemamo, ne bune se – kaže majka.

Ostale srpske porodice su iz tog mesta otišle u potrazi za boljim životom, pa je selo u potpunosti naseljena albanskim stanovništvom.

Njihova deca se u komšiluku druže sa albanskom decom i želja im je da imaju gde da dovedu drugove, a i pored loših uslova za život, Đorđevići ne žele da odu sa svog ognjišta.

Oni koji žele da im pomognu mogu to da urade putem SMS-a na 7763 i putem računa 160-279491-71.

Više o Đorđevićima i načinima na koje možete da im pomognete možete pročitati OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *