Od EU 3,6 miliona evra za prekograničnu saradnju sa S. Makedonijom

Bujanovac, Niš, 26. jun 2023. – Za 3,6 miliona evra iz Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija moći će da konkurišu organizacije civilnog društva i institucije sa teritorije Pčinjskog i Jablaničkog okruga, kao i Skopskog regiona u S. Makedoniji sa ukupno 850.000 građana. Cilj programa je veća dostupnost usluga socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, kao i više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa teritorije Programa.

Podrška zdravstvu i socijalnoj i kulturnoj inkluziji, kao i unapređenje turizma, delokrug su novog Programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji finansira Evropska unija. Trilateralni sporazum o finansiranju potpisali su u Nišu, u okviru „EU nedelje mogućnosti“, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre

Žiofre je istakao da će sporazum pružiti dodatnu finansijsku podršku u razvoju turizma, socijalnoj, kulturnoj i zdravstvenoj inkluziji društva, a sve to značiće i unapređenje života građana sa obe strane granice.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je od 2004. do 2020. godine oko 1.600 projekata realizovalo preko 1.000 organizacija, a najčešće su to bile lokalne samouprave, nevladine organizacije, ali i škole, bolnice, vrtići.

-Reč je o zajedničkom interesu – da građani osete proces, da se proces ne dešava samo u Briselu već u svakoj našoj lokalnoj samoupravi i vezano je za duboko za svakog pojedinca. Najdirektnija korist od ovih projekata su osetili preko 100.000 građana Srbije – rekla je Miščević.

Ovo je drugi program prekogranične saradnje između ove dve države. Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira EU.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *