Priča o narodnim herojima: Bista iz parka još nije pronađena, na Kiseloj vodi novi spomenik

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 27. jun 2023. – Novi spomenik streljanim narodnim herojima iz Drugog svetskog rata biće uskoro postavljen na Kiseloj vodi, ali bista Josifa Janjića, koja je sa spomenika u gradskom parku nestala sredinom juna, još uvek nije pronađena, rekao je za Bujanovačke Dimitrije Dimitrijević iz SUBNOR-a.

-Iako smo policiji odmah podneli prijavu, još uvek nismo dobili nikakvu povratnu informaciju – kaže Dimitrijević, koji ne može ni da pretpostavi ko bi to mogao da uradi.

Pored Josifa Janjića, na spomeniku su i biste Aleksandra Stankovića i Stojana Vasiljevića. Njih trojica su bili članovi Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Janjića i Stankovića streljali su fašisti na Kiseloj vodi 1943. godine.

Nestala bista Josifa Janjića sa spomenika u parku

Spomenik posvećen ovoj dvojici na nekada omiljenom izletištu Bujanovčana srušen je pre više od deset godina i njegova rekonstrukcija, koja je najavljena još 2019. godine, još uvek nije završena. Trebalo je sve da bude gotovo do 4. jula, kada se obeležava Dan boraca, međutim loše vreme je stopiralo radove.

-Dovezli smo kamen do spomenika i planirali smo da rekonstrukciju završimo do 4. jula, ali nećemo stići, iako su radnici već plaćeni – kaže Dimitrijević.

Narodni heroji dobijaju novi spomenik na Kiseloj vodi (FOTO)

Rekonstrukcija spomenika na Kiseloj vodi košta oko 130.000 dinara, u šta su uračunati nova spomen ploča, kamen i rad majstora.

Ono što Dimitrijević sa sigurnošću najavljuje jeste otvaranje spomen česme u Lopardincu  7. jula, jer je rekonstrukcija tog spomenika u potpunosti završena.

Podsetimo, meštani Lopardinca su se sami organizovali i sproveli akciju čišćenja oko spomenika, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Svečano otvaranje spomen česme trebalo je da bude na Đurđevdan, uz prisustvo Joške Broza, ali je odloženo zbog tragedije u Beogradu i trodnevne žalosti u Srbiji (od 5. do 7. maja).

Lopardinčani ne miruju, čistili selo na Dan planete

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *