Milković: U opštini nema novih slučajeva Afričke kuge, pratimo situaciju

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 28. jun 2023. U opštini Bujanovac nema novih slučajeva Afričke kuge svinja, vrši se aktivni nadzor gazdinstava svakog meseca, međutim, uvek postoji realna opasnost od divljih svinja, rekao je za Bujanovačke Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac.

-Svakog meseca obilazimo gazdinstva sa svinjama i za sada je sve u redu, nema ni sumnje ni novih slučajeva Afričke kuge – kaže Milković.

Realna opasnost, kako kaže, postoji od divljih svinja i leševa divljih svinja u lovištima, jer su upravo one donele Afričku kugu.

-Prvi slučajevi Afričke kuge zabeleženi su na divljim svinjama pre tri meseca i to u lovištima u Preševu i Bujanovcu – kaže Milković.

Na pitanje da li Bujanovčani treba da brinu Milković kaže da Bujanovac spada u ugrožene opštine, jer su slučajevi otkriveni u Vranju, te se zbog toga sva susedna mesta smatraju ugroženim, ali je za sada sve pod kontrolom.

-Talas divljih svinja koji je došao iz Makedonije je prošao, bilo je dosta leševa i pokušali smo da te leševe neutrališemo živom sodom, tako da smo za sada uspeli da sprečimo širenje, odnosno javljanje novih slučajeva – dodaje Milković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *