Vidovdan: Državna ceremonija u Kruševcu, parastos u Gračanici, u Bujanovcu vidovdanska akademija

Bujanovac, 28. jun 2023. U Srbiji se danas obeležava Vidovdan, dan pomena knezu Lazaru i srpskim ratnicima poginulim u Bici na Kosovu. Zbog bezbednosne situacije, Eparhija raško-prizrenska odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica. Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.

Vidovdan – državni, verski i istorijski praznik slavi se u znak sećanja na Kosovski boj 1389. godine, kada se srpska vojska suprostavila turskom prodiranju na Balkan.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 634. godišnjice od Boja na Kosovu u devet časova, kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, prenosi RTS.

Selaković će prethodno, u osam časova, položiti venac i odati počast knezu Lazaru u manastiru Ravanica, u Ćupriji, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Među Srbima praznik ima poseban etički i moralni karakter, a reči kneza Lazara pred Kosovski boj prenose se generacijama.

Vidovdan se obeležava dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Prema narodnom verovanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

Ponegde, izlazi se do podneva na groblja i donosi hrana, riba obavezno.

Vidovdanska trpeza ove godine je posna, jer pada u vreme Petrovskog posta.

Tradicionalno, podelom đačkih knjižica, na Vidovdan i zvanično se završava školska godina.

Proslavlja se i kao dan grada Kruševca. Baš tu nalazi se crkva – Lazarica, u kojoj se pričestila srpska vojska pred odlazak u Boj na Kosovu.

Deo vojske se, kažu pričestio i u crkvi brvnari u Prolomu, u čijem dvorištu raste šest šljiva uvijenih stabala. Prema jednoj od legendi, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt, prolazeći pored stabala.

U Bujanovcu će povodom Vidovdana biti održana svečana akademija.

Vidovdanska akademija u maloj sali Doma kulture




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *