Vidovdanska akademija: Srbija bez Kosova nije država (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 29. jun 2023. Besedom Borivoja Zafirovića i spletom pesama o Kosovskom boju u izvođenju hora „Sveti Prohor Pčinjski“ u Bujanovcu je u sredu održana tradicionalna Vidovdanska akademija u organizaciji Društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba “Zapisi” iz Bujanovca.

Manifestaciju je otvorio predsednik društva „Zapisi“ Voja Mikić ističući da je ovo prilika da mladim generacijama pošalje poruku da nastave da slave Vidovdan.

-Srbija bez Vidovdana i bez Kosova nije država, nadamo se da će buduće generacije nastaviti našu tradiciju proslave ovog dana. Danas treba da se pomolimo za sve stradale u 14. veku – kaže Mikić.

Borivoje Zafirović, bivši direktor Osnovne škole „Dragomir Trajković“ u Žbevcu, besedio je o Vidovdanu naglašavajući na samom početku da za nas koji smo sudbinski određeni da živimo na ovom prostoru nema važnijeg događaja, kako za sadašnji trenutak tako i za život dolazećih generacija.

Navodeći istorijske činjenice Zafirović je prisutnima dočarao Srbiju u srednjem veku, Osmanlijsku vlast, odlučnost kneza Lazara da ni po koju cenu ne da srpsku zemlju i činjenicu da je boj između Srba i Turaka bio neizbežan.

-Na današnji dan 1389. godine došlo je do velike, teške i krvave bitke. Srpski vitezovi i svi oni koji su bili sposobni da nose štit, mač i koplje krenuli su na Kosovo. Kažu da je bitka trajala jedan dan, a njene posledice trajale su dugo – kaže Zafirović.

U ovoj bici, po rečima Zafirovića, nemamo pobednika, nemamo ni poraženih, svi su izgubili i svi su pobedili.

-Kosovski boj je zavet za srpski narod, prekretnica i zakletva da se poklonimo životima onih koji su tamo stradali. To je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda, posle njega više ništa nije bilo isto – kaže Zafirović.

Nakon besede usledio je kulturno-umetnički program, sačinjen od spleta narodnih pesama o Kosovskom boju u izvođenju hora „Sveti Prohor Pčinjski“, kao i muzičkih kompozicija koje su izveli Nikola Arsić iz Klinovca na klarinetu, Stojan Stevanović iz Klinovca na fruli i Mateja Trajković, učenik četvrtog razreda bujanovačke Muzičke škole, na gitari.

Na samom kraju je Mikić dodelio zahvalnice društva “Zapisi”. Portal Bujanovačke je dobio zahvalnicu za medijsko praćenje, Trajko Trajković za iskrenu podršku društvu od  osnivanja do danas i Vladimir Stojković iz Doma kulture za pomoć u organizaciji dobili su zahvalnice Društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba „Zapisi“.

Mitić se zahvalio svima koji su učestvovali i svima koji su došli na svečanu vidovdansku akademiju, uz poruku za kraj:

-Ne zaboravite Kosovo i nemojte dozvoliti da niko time manipuliše, jer od kosovske bitke do danas mnogi su manipulisali.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *