fbpx

Zajednička naplata putarina u Srbiji i S. Makedoniji od 1. jula

Bujanovac, 29. jun 2023. Sistem za zajedničku elektronsku naplatu putarine pomoću jedne „oznake” (taga) tokom putovanja u Severnu Makedoniju i Srbiju uspešno je prošao sve testove, spreman je za upotrebu i funkcionalan je, saopšteno je iz Javnog preduzeća za državne puteve Severne Makedonije.

Projekat je najavljen u septembru 2021. godine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, a datum početka prijave je 1. jul ove godine, prenosi Kosovo Online.

Funkcionisaće tako da, umesto zaustavljanja ili kupovine dodatnog uređaja ili kartice, vozači iz obe zemlje moći će jednim uređajem da plaćaju putarinu i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji.

“Implementacija projekta Otvoreni Balkan je u završnoj fazi, sistem se testira i proverava, u realnom vremenu i sa stvarnim podacima. Sistem je uspešno prošao testove, spreman je za upotrebu i funkcionalan. U proteklom periodu vršene su pripreme za integraciju sistema naplate putarine Republike Severne Makedonije i Republike Srbije. Takođe, izvršena je priprema i razvoj bezbednog i efikasnog načina za realizaciju transakcija u obe zemlje. U integraciji sistema angažovani su kadrovi koji su radili na uspostavljanju elektronske naplate”, navodi se u saopštenju.

Integrisana naplata putarine kroz S. Makedoniju
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *