Ko su „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“, organizacije koje je kosovska vlada proglasila za terorističke

Bujanovac, Priština, 30. jun 2023. (Foto Kossev-snimak ekrana)- Vlada Kosova prograsila je za terorističke organizacije „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ jer ove organizacije na Severu Kosova predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova“, prenosi prištinska Koha. Ova odluka doneta na predlog kosovskog ministra policije, javlja portal Kossev.

„Na osnovu procena bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije ‘Civilna zaštita’ i njena komponenta ‘Severna brigada’ predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova“, naglasio je Kurti.

Ministar policije Dželjaj Svećlja naglasio je da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju „jedna od glavnih briga“.

On je, kako prenosi Koha, kazao da bezbednosne institucije rade na identifikaciji i reakciji na „pretnje ustavnom poretku i bezbednosti Kosova“.

Naglasio je da terorizam i nasilni ekstremizam ostaju „jedna od glavnih briga“.

„Upravo ove dve grupacije nasiljem i ucenama sprečavaju razgovor sa tamošnjim građanima. Uvereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva entiteta garancija da su dijalog i saradnja mogući i da će doneti rezultate“, rekao je Svećlja.

Koha prenosi da se ovom predlogu usprotivio kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, te da je zatražio od Svećlje da preispita predlog, kako se „ne bi donosile ishitrene odluke”.

Rašić je, dodaje ovaj medij, ujedno bio jedini protiv odluke tokom glasanja.

Prema pisanju portala Kossev, „Civilna zaštita“ na Severu Kosova ukinuta je, a njihovi pripadnici integrisani u više kosovskih ministarstva na osnovu sporazuma Beograda i Prištine o Civilnoj zaštiti koji je postignut marta meseca 2015. godine.

Što se Severne Brigade tiče, za nju je šira javnost saznaje prošlog leta kada su na ulicama Kosovske Mitrovice osvanuli grafiti sa natpisima – „Tu smo, ne brinite – Severna Brigada“, a potom i otvoreni nalozi na društvenim mrežama pod istim nazivom.

O „Severnoj Brigadi“ a odmah nakon ispisivanja grafita, govorio je i srpski predsednik, navodeći da ga „brine želje Srba da pruže otpor albanskom nasilju“.

Iako je na grafitima pisalo „Severna Brigada“, Vučić je kazao da je u pitanju „Brigada Sever“, jer je „Severna Brigada“ navijačka grupa Crvene Zvezde, ispravljajući pritom novinarku na konferenciji za štampu.

Ako se izuzmu grafiti i komentari na društvenim mrežama, oni koji su se predstavljali pod ovim imenom, nikada nisu javno istupili, niti su javnosti bili dostupni potvrđeni podaci o tome da li postoji organizacija pod ovim imenom i čime se ona bavi

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *