U školi „Sveti Sava“ još 49 mesta na pet smerova

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. jul 2023. – Popunjavanje liste želja za drugi upisni krug u SŠ „Sveti Sava“ počeo je danas i trajaće do 15 časova, a objavljivanje konačnog rasporeda posle drugog kruga je sutra, 4. jula. Slobodnih mesta ima 49, od toga 18 na smeru turistički tehničar, 17 na smeru ekonomski tehničar, 9 na smeru konobar, 2 na smeru kuvar i 3 na smeru medicinska sestra-vaspitač.

Popunjavanje i predaja lista želja za drugi krug može se podneti elektronskim putem preko sajta Moja srednja škola ili neposredno u samoj školi „Sveti Sava“, odnosno u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.

Podnošenje prijave za upis posle drugog kruga je 5. jula.

Ujedno, podnošenje prijave za upis učenika koji su se prijavili u prvom krugu i koji su raspoređeni na neki od smerova u SŠ „Sveti Sava“ počeo je danas i trajaće do sutra u 15 časova.

-Upisom učenika smo za sada zadovoljni, ali se nadamo da ćemo i preostalih 49 slobodnih mesta popuniti u drugom krugu – rekla je za Bujanovačke direktorka SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu Svetlana Manasijević.

Maturski ispit: Rezultati poznati, upis 3. i 4. jula

Ono što Manasijevićeva izdvaja kao prednost je da je učenicima sa teritorije opštine Bujanovac plaćen prevoz u visini od 50 odsto od cene ukupne mesečne karte, za šta je novac izdvojilo Koordinaciono telo.

Na smeru turistički tehničar za sada ima najviše slobodnih mesta (18). Tokom četvorogodišnjeg školovanja učenici stiču znanja za rad u turističkim agencijama, hotelima i drugim ugostiteljsko-turističkim objektima.

„Ovaj smer je savršen za one koji vole da upoznaju druge kulture i različite ljude, kao i za one koji ne vole kancelarijski posao, već žele da se bave nečim dinamičnim, novim i drugačijim“ – stoji u opisu smera.

Na smeru ekonomski tehničar, na kome ima slobodnih 17 mesta, učenici se osposobljavaju za vođenje administracije, komunikaciju sa klijentima i saradnicima, obavljanje računovodstvenih, bankarskih poslova i poslova osiguranja.

Na kombinovanom smeru kuvar-konobar slobodno je još 11 mesta. Učenici na ovom smeru stiču praktične veštine u ugostiteljskim objektima, rade u kuhinji i sali za usluživanje i učestvuju na brojnim takmičenjima iz gastronomije i usluživanja.

Smer medicinska sestra-vaspitač ima najmanje slobodnih mesta za drugi upisni krug (3), a na ovom smeru učenici se osposobljavaju da rade sa decom do 3 godine u predškolskim ustanovama na poslovima nege i vaspitanja dece. Praktični deo nastave odvija se u Dom u zdravlja u Bujanovcu, na odeljenju Pedijatrije u Vranju, u predškolskim ustanovama u Bujanovcu i Vranju, kao i u prostorijama same škole.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *