Martinović: Srbi i Albanci moraju da žive zajedno

Bujanovac, 4. jul 2023. Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Aleksandar Martinović poručio je u ponedeljak da je interes države da poboljšava odnose između Srba i Albanaca, koji bi trebalo da žive ne samo jedni pored drugih, nego u zajedništvu.

On je boravio u selu Dedić kod Medveđe gde je razgovarao sa meštanima Albancima čija gazdinstva se nalaze pokraj atarskih i lokalnih puteva koja su uništena tokom junskih poplava, koje su pogodile opštinu Medveđa, saopšteno je iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje vodi Martinović.

„Ovde u slozi i jedinstvu žive svi dobri domaćini, i Srbi i Albanci, i jedni i drugi u Srbiji vide svoju otadžbinu. Obavezni smo da podjednako pomognemo svima, ne samo u Medveđi, nego i u Preševu i Bujanovcu, koji su takođe nacionalno mešovite sredine, kao i da nastavimo da negujemo dobre odnose između Srba i Albanaca, jer je to jedini garant napretka ovog dela Srbije“, rekao je Martinović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Na pitanje da li ova prva poseta jugu zemlje znači da će on biti prisutniji u ovim krajevima nakon imenovanja na čelo Koordinacionog tela za jug Srbije, Martinović je odgovorio potvrdno.

Naveo  je da je interes države da poboljšava odnose između Srba i Albanaca, koji bi trebalo da žive ne samo jedni pored drugih, nego u zajedništvu.

Po njegovim rečima, država će uložiti više sredstava kako bi mladi ostali da žive na jugu zemlje, te da su mir, sloga i ekonomski napredak ovog kraja politika koju vodi i za koju se zalaže rukovodstvo Srbije.

On je ponovio da je čvrst stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade da se podjednako pomogne svakoj od 56 lokalnih samouprava, koje su pogođene poplavama.

Iz Ministarstva podsećaju da je šteta nastala na infrastrukturnim objektima u Medveđi preliminarno procenjena na više od 273 miliona dinara, a od toga je, najviše oštećenja pretrpela lokalna putna mreža, te bi za njenu rekonstrukciju trebalo izdvojiti oko 173 miliona dinara.

Dodaje se i da šteta u poljoprivredi iznosi oko 58 miliona dinara, dok je voda potpuno uništila više od 160 hektara poljoprivrednog zemljišta i zasada.

Tokom današnje posete Martinović je obišao i domaćinstvo Milana Kontića, kao i makadamski put u naselju Šilovo, a o stanju na ovom području i obnovi infrastrukturnih objekata, razgovarao je sa predsednikom opštine Medveđa Draganom Kulićem.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *