Poplave u Srbiji: građani, samoorganizovanje, štete i (ne)reakcije nadležnih

Autor:Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije, Bujanovačke

Junske poplave, prouzrokovane obilnim padavinama, koje su pogodile Srbiju, ponovo su nanele velike materijalne štete i oštetile putnu infrastrukturu, najčešće u mestima gde put nije asfaltiran. Uprkos višegodinjem upozoravanju nadležnih na probleme koje imaju, većina građana nije zadovoljna reakcijom. Novinari iz Niša, Kragujevca, Čačka i Bujanovca beleže „poplavljenu“ Srbiju.

Bujanovac

Bedemi koji su postavljeni na Južnoj Moravi i Trnovačkoj reci doprinele su da od polovine 70-ih godina Opštinu Bujanovac ne pogađaju katastrofalne poplave. Ipak, dešava se da domaćinstva u Bujanovačkoj Banji i Novom Naselju kod Bujanovca periodično budu poplavljena, ali ne zbog izlivanja reka nego zbog močvarnog zemljišta na kojem se nalaze.

Ove godine poplave su mimoišle meštane Bujanovačke Banje, što nije bio slučaj u januaru 2021. godine. Najkritičnije tačke po pitanju poplava bile su i u selu Končulj, Rakovcu i Novom Naselju.

Zbog izlivanja Binačke Morave put prema Končulju i administrativnoj granici sa KiM, put je bio je neprohodan, te kako su sami priznali u opštinskom Štabu za vanredne situacije, bili su nemoćni da urade bilo šta do povlačenja reke. Tada je proglašena vanredna situacija od poplava u celoj Opštini Bujanovac, ali plan odbrane nije bio preciziran.

Šteta na privatnim stambenim objektima koju su prouzrokovale poplave u januaru 2021. godine procenjena je na 3,8 miliona dinara. Meštani koji su prijavili štetu na svojim domaćinstvima dobili su nadoknadu u maksimalnom iznosu od 120.000 dinara, koliko je propisano za oštećenja Prve kategorije, a bilo je 146 prijava.

Po izveštaju Odeljenja za investicije i razvoj, za saniranje štete u infrastrukturi bilo je potrebno 36,6 miliona dinara.

U decembru 2021. godine Novo naselje i selo Oslare kod Bujanovca ponovo su bili pod vodom nakon obilnih padavina, dok Bujanovačkoj Banji nije pretila opasnost od poplava, jer je na zahtev meštana u Bujanovačkoj Banji ranije očišćen kanal, koji je bio glavni uzročnik poplava.

Čišćenje i samoinicijativno pregrađivanje kanala, međutim, ne garantuje sigurnost od mogućih poplava. Na pitanje da li, uprkos svemu, i dalje strahuju od poplava, meštani Bujanovačke Banje pričali su da je strah uvek prisutan, jer problem nije trajno rešen.


Toplica

Nakon što je pre oko 5 meseci nadošla, Toplica odnela pešački most koji je bio jedina i najbliža spona sa civilizacijom, dvoje preostalih stanovnika sela Pačarada udaljenog 20-ak kilometara od Kuršumlije muku muče kako bi opstali na tom prostoru i obezbedili pre svega osnovne životne namirnice. Bojan Pavlović sa svojom bolesnom majkom jedini je stanovnik Pačarađe, kaže da se više puta obraćao nadležnima u Kuršumliji da se most popravi kako bi se obezbedio prolaz, ali da sem obećanja ništa se nije uradilo, a predsednik opštine Vojimir Čarapić nije odgovarao na telefonske pozive da pojasni hoće li i kada problem biti rešen.

  • Most je odnela nadošla Toplica pre oko 5 meseci. Mi sada ne možemo da pređemo preko ovog mosta, Hitna pomoć ne može da dođe iako postoji zaobilazni pur koji je takođe nebezbedan i neupotrebljiv. Pre nekoliko dana sam sahranio strica bez naših običaja jer nismo mogli da ga prevezemo do kuće već je iz bolnice odmah prebačen na groblje – kaže Pavlović.

Podseća da je u ovom selu nekada bilo 17 domaćinstava, ali da sa ovakvim uslovima niko ne može da opstane i ostane na tom prostoru. Pavlović živi od poljoprivrede, čuva 50-ak ovaca, 5 krava, pčele, sadi voće i povrće i za njega i njegovu majku to je jedini izvor prihoda.

Tvrdi i da od države ništa ne traži, osim najosnovnijih uslova za život, pre svega put do kuće i to ne za prolaz automobila, već najobičniji pešački most preko Toplice kako bi mogao na jednostavan način da stigne do magistralnog puta i obezbedi neophodne namirnice.

Komisija koju je formirala Gradska uprava u Prokuplju završava procenu štete nakon poplava koje su taj kraj i čitav Toplički okrug zahvatile pre desetak dana. Prema zvaničnim podacima procenjena šteta na infrastrukturi, građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu na teritoriji grada je oko 325 miliona dinara.


Kragujevac

Nedelju dana od poplava koje su u noći između 15. i 16. juna zadesile Kragujevac, u Levačkoj ulici, mulj je i dalje u dvorištima, kreveti se suše, ukućani iznose veš mašine i frižedere, kako bi ih kamioni gradske čistoće odvezli na smeće.

Samo sam zgrabila paket brašna, šećera i usisivač i iznela na sprat. Gasila sam svetlo da voda ne dođe do struje. Za 10-15 minuta stigla je prizemlje je poplavljeno. Uništene su dve veš mašine, mašina za pranje, televizor, kompletan alat supruga koji je stolar – priča Golubinka Marković.

Porodicu Stevanović, vatrogasci su gumenim čamcem izvlačili sa drugog sprata, a kako su rekli, zatekli su vodu do desetog stepenika.

Slučajno sam otvorila kupatilo, voda je izlivala kao gejzir. Spasili smo jedino frižider. Kada je Dejan treći put ušao u kuhinju, voda ga je ponela. Bilo je strašno. Sinčić u jednom trenutku gleda crtać, u drugom ga spasavaju čamcem – kaže Nevena Stevanović.

Država je obećala da će nadoknada štete nastale usled obilnih padavina iznositi od 200.000 do 800.000, a da je odluka Vlade dodeljivanje 3 do 4 miliona za one čiji se objekti utvrde za neuslovne. Prijavljivanje štete se odvija i dalje, a nadležne službe će izlaziti na teren i procenjivati stanje. Uplata nadoknada se očekuju u periodu od 15. do 20. jula.

Na pitanje Glasa Šumadije u čijoj nadležnosti je održavanje reke Lepenice, čija je obala poslednji put uređena negde 2009. godine, kada je u Kragujevac stigao „Fijat“, u lokalnoj samoupravi kažu da nije u nadležnosti grada, budući da je u pitanju vodotok prvog reda.

Održavanje toka reke Lepenice je u nadležnosti JP Srbija vode i lokalna samouprava nema nadležnosti i nije u mogućnosti da utiče na stanje korita reke – piše u odgovoru.


Čačak

Jako nevreme praćeno obilnim pljuskovima pogodilo je grad Čačak. Pod vodom su se našla sela Milićevci, Trbušani, Rakova, ali i prigradska naselja Ljubić, Lugovi i Trbušani. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom roku, kanali nisu uspeli da prime toliku vodu pa je došlo do plavljenja ulica, njiva, a voda je ušla i u nekoliko domaćinstava.

Nevreme je pričinilo štetu i na putnoj infrastrukturi, naročito u Ovčar Banji.

Slična situacija je ina Ljubić keju gde opet, poslednjih godina prilikom svake kiše iz šahte izlazi mlaz iz kanalizacije, kažu meštani i dodaju da ih vozila raznose.

Aktuelna lokalna vlast u Čačku, uprkos zahtevima građana, ne preduzima ništa na uređenju vodotokova, propusnih kanala i sve ostale komunalne infrastrukture kojom bi se uredila zaštita građana i njihove imovine od poplava.

Naš reporter našao se na keju pored Zapadne Morave i pokušao je da proveri tvrdnje gradskih čelnika da je uloženo skoro jednu i po milijardu dinara u zaštitu od poplava ali i tvrdnje meštana Ljubić keja da to nije rešilo sve probleme.

U pitanju je kanal za navodnjavanje koji kreće nekih pet kilometara od Parmenaca i vodi do Čačka. Jedan deo tog kanala je urađen i tu je država uložila oko 700 miliona dinara, dok njegov drugi deo koji prolazi kroz naselje je pun korova i smeća, raznoraznog otpada.

 


 

Podsetimo, obilne kiše stvarale su ozbiljne probleme kako u čitavoj Srbiji, tako i na jugu, a u nekim mestima bila je proglašena vanredna situacija zbog poplava. U selu Mozgovo kod Aleksinca jaka kiša odnela je seoski put, u jednom trenutnku veći deo Medveđe je ostao bez struje, a u Prokuplju je bio poplavljen i deo groblja.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *