Igranke za upoznavanje: SrBska organizacija Sabornost ima rešenje za porast nataliteta

Piše: I. Jovanović

Imamo mnogo mladih koji su neoženjeni i neudati: Milenković

Bujanovac, 5, jul 2023. – Ako ste usamljeni i nemate partnera, pritom ste stidljivi a zašli ste u izvesne godine, udruženje građana SrpBska organizacija Sabornost (SOS) ima rešenje za vas. Igranke koje bi za cilj imale upoznavanje i zbližavanje žena i muškaraca bez partnera,  sa brakom kao krajnjim rezultatom i, posledično tome, porastom nataliteta, ideja je ove organizacije – kaže za Bujanovačke Oliver Milenković, predsednik organizacije SOS u Bujanovcu.

-Cilj je da mladima u opštini Bujanovac  vratimo osmeh na lice, jer vidimo da su apatični, potišteni, usamljeni, da im nedostaju sadržaji koji bi ih usrećili – precizira Milenković.

Osnovana “Srbska organizacija Sabornost”, a ovi Bujanovčani su osnivači

Građani, kako kaže, pozitivno reaguju na ovaj predlog, a ceo koncept „igranke za upoznavanje“ je, po Milenkovićevim rečima, star preko dvadeset godina, „jer su se i naše bake i deke, pa i roditelji, upoznavali na taj način“.

Cilj našeg udruženja je da se ljudi pomire, ujedine i druže kroz različite organizacije. Imamo mnogo mladih koji su neoženjeni i neudati, a pritom stidljivi i nemaju gde da upoznaju nekog, tako da bi ovo bila prilika za sve njih – kaže Milenković.

Udruženje građana SOS bi na taj način, objašnjava, bilo posrednik u sklapanju brakova. Jedini problem udruženja je što nema sredstava i kancelariju, jer bi usamljeni mladi Bujanovčani u suprotnom mogli da dođu kod njih i ostave svoje podatke i fotografiju.

Tribina organizacije Sabornost: Poslednji čas da država spreči iseljavanje iz Bujanovca (video)

-Ako neko dobrovoljno želi da ostavi svoju fotografiju i podatke, uz zagarantovanu diskreciju, mogao bi to da uradi u našem udruženju, ali je problem što mi nemamo kancelariju – dodaje Milenković.

Ovo je samo jedna od ideja SOS-a, imaju ih mnogo, i zato im je cilj da budu ujedinjeni i da njihovo udruženje bude organizacija kao sve ostale u Srbiji.

-Naš cilj je da svako od nas da doprinos zajednici onoliko koliko može, a ne lični interes – dodaje Milenković.

Prema njegovim rečima, koncept igranke za upoznavanje mogao bi da počne na jesen, posle sezone odmora.

 




2 thoughts on “Igranke za upoznavanje: SrBska organizacija Sabornost ima rešenje za porast nataliteta

  1. lokalni kritičar

    Na ovaj predlog g. Milenkoviću, pozitivno reaguju samo bejbi bumeri koji svakog dana gledaju „Provodažiju“ na TV Happy, i koji su vremenski zamrznuti u neka lepša vremena predsocijalističke i socijalističke Jugoslavije gde su se igranke ovakvog tipa organizovale, a koje su nam prepričavali naše bake, dedovi, očevi, majke itd.
    Sve to lepo i bajno zvuči, ali danas je 2023. godina i ova naša napaćena Srbija se znatno promenila od početka tranzicije ranih 2000-ih, a sa njom i njena mlađa populacija koja je poprimila zapadne trendove koji ne moraju nužno biti loši.

    Razlog apatije, nezadovoljstva i usamljenosti kod mladih je individualna stvar. Neko je i zaista nezadovoljan zbog nemanja sreće u ljubavi kao što tvrdite. Moj je utisak sa su mladi, uključujući moju malenkost, apatični i nesrećni pre svega zbog lošeg materijalnog stanja, nezaposlenosti i neizvesne budućnosti.

    Držali ste skupove po lokalnim selima, i valjda ste videli sva ta umorna i apatična lica čije crte govore da im nije do veselja i druženja (možda nekima jeste, ali većini nije).

    Meni je potpuno nadrealno da u epohi društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje želite da se bavite provodadžijskim poslovima tako što ćete otvoriti kancelariju poput agencije „Perspektiva“ iz „Srećnih ljudi“ umesto da se više zalažete za rešavanje bitnijih pitanja poput đubreta u kojem bukvalno plivamo ili pasa lutalica koji malo po malo ujedu nekog tu i tamo, restrikcijama vode u selima, pogotovo u Božinjevcu i Ljiljancu itd…

    Ne sumnjam u dobre namere vaše organizacije, ali ću vam ipak dati par saveta kako bi poboljšali kredibilitet udruženja:

    1. Kako biste podigli kredibilitet, i ispali pismeni u očima javnosti, morate da promenite naziv iz „СрБска Организација Саборност“ u „Српска Организација Саборност“. Toliko „profesora“ u vašem udruženju, a ne znaju za jednačenje suglasnika po zvučnosti.

    2. Označite se kao političko udruženje. Vaša mantra o tome da ste nepolitičko udruženje je koještarija. Vi ste de facto političko udruženje, želeli vi to ili ne. Vaše prepucavanje sa Nenadom Mitrovićem vas stavlja u domen političke organizacije, i nema ničeg lošeg u bavljenju politikom.

    3. Nemojte pokušavati da vodite državničku politiku kojoj niste dorasli, kao što to čine lokalni albanski vlastodršci, već se posvetite rešavanju problema na lokalu.

    4. Prestanite da pozivate Albance i Rome da pristupe vašem udruženju. Vi ste udruženje koje ima za cilj oporavak i unapređenje srpske zajednice.
    Imaju oni svoje organizacije i političke stranke.

    5. Nemojte za ime Boga da se bavite provodadžisanjem. Imaju mladi gde da izlaze i da se upoznavaju, a to što su stidljivi… tu im niko ne može pomoći. Ako su stidljivi da odu na neku žurku ili neki klub, diskoteku, zašto mislite da neće biti stidljivi da dođu na vašu igranku?

    Reply
    1. Miki

      Зар су наше баке и прабаке биле апатичне због лошег материјалног стања, назапослености (биле су итекако запослене, водиле домаћинства, одгајале децу, радиле у пољу) и будуће неизвесности (једва да су и 8 разреда школе имале)?
      Чуј несрећни због немања среће у љубави!
      У проналажењу партнера треба бити упоран.

      Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *