Vlast u Preševu izgubila većinu, prete privremene mere

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. jul 2023. Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi i njegova stranka Alternativa za promene izgubili su većinu u Skupštini i zbog toga sednica koja je trebalo da bude održana u utorak nije ni počela.

Gubitak većine prouzrokovao je dojučerašnji koalicioni partner Demokratska unija Albanaca (DUA) koja ima dva odbornika, ali i jedan odbornik Alternative.

DUA je saopštila da njena dva odbornika napuštaju većinu koju su činili sa odbornicima Alternative (14) i Pokretom za reforme (5), međutim kasnije je jedan odbornik ove stranke objavio da ostaje uz aktuelnu vlast.

Zajedno sa njim aktuelnu vlast u skupštini sada podržava ukupno 19 odbornika, što znači da nedostaje još jedan glas za opstanak. Preševsku skupštinu čini 38 odbornika.

Arifi i Alternativa su na vlasti tek nešto više od godinu dana, a upravljanje Preševom preuzeli su na sličan način u aprilu prošle godine od tadašnje predsednice Ardite Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) i njenih koalicionih partnera Demokratske partije Albanaca (DPA) i DUA.

Smena vlasti u Preševu, Šćiprim Arifi ponovo predsednik opštine

Opstanak na vlasti Arifiju bi mogla da obezbedi Srpska napredna stranka (SNS), čija dva odbornika su još u maju prošle godine mogla da postanu deo većine, ali se aranžman izjalovio u poslednjem trenutku, o čemu su Bujanovačke pisale.

Naprednjaci izvisili za vlast u Preševu

Ukoliko Arifi ne obezbedi podršku makar još jednog odbornika u narednih 20 dana skupština će biti raspuštena zato što nije zasedala duže od tri meseca, a u Preševu će ponovo biti uvedene privremene mere do održavanja novih izbora, kao 2020. i 2017. godine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *