Za kuće na selu konkurisale tri bujanovačke porodice

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. jul 2023. (Foto ilustracija)- Troje Bujanovčana javilo se od početka godine na konkurs za subvenciju države za kupovinu kuće na selu, a dvoje je dobilo procenu da kuća za koju su aplicirali ispunjava uslove, odnosno da je njena vrednost manja od 10.000 evra.

-Na konkurs su se ove godine javili jedna samohrana majka, samohrani otac i jedan mladi bračni par. Za samohranu majku i samohranog oca smo dobili procenu poreske uprava da kuća ispunjava uslove konkursa, odnosno da je ozakonjena i ima građevinsku dozvolu i da vredi manje od 1,2 miliona dinara – kaže za Bujanovačke Nenad Spasić iz opštinske uprave.

Ono što dalje očekuje ove samohrane roditelje je da sakupe potrebnu dokumentaciju propisanu konkursom, da sklope ugovor kod notara i zatim da u Beogradu u Ministarstvu potpišu ugovor kako bi kupovinu kuće priveli kraju, odnosno kako bi novac legao na račun vlasnika kuće.

Bračni par koji se javio na konkurs za kupovinu kuće na selu još uvek je, po Spasićevim rečima, u postupku i čeka se procena poreske uprave.

U Bujanovcu niko nije prošao konkurs za kupovinu kuće na selu

Kuće za koje su Bujanovčani aplicirali nalaze se u selima Starac, Klinovac i Ljiljance, a prošle godine je jedna kuća dodeljena u Lopardincu.

-Bilo je i petnaestak slučajeva da ljudi dolaze da konkurišu, ali da nemaju pravo jer kuća koju su odabrali ne ispunjava prvi uslov propisan konkursom, odnosno nije uknjižena i nema građevinsku dozvolu – kaže Spasić.

Konkurs koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o selu je otvoren 28. februara i trajaće sve dok bude bilo sredstava.

-Na konkurs mogu da se jave građani Bujanovca mlađi od 45 godina, da nađu neku kuću u nekom seoskom domaćinstvu koja je ozakonjena i ima građevinsku dozvolu – poručuju iz opštine.

Zainteresovani mogu da se jave u kancelariji broj 314 u Opštini, svakim radnim danom od 7 do 15 časova.

-Zainteresovani najpre treba da nađu objekat koji ispunjava uslove navedene u konkursu, to je prva i najvažnija faza, a mi ćemo posle poslati poreskoj upravi na procenu – naglašava Spasić.

Nije neophodno, kako kažu, da se vadi čitava dokumentacija dok se ne utvrdi da li željeni objekat ispunjava uslove, jer ako ne ispunjava onda je i nemoguće aplicirati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *