Direktor Kancelarije za KIM: Kosovska policija upala na teritoriju centralne Srbije kod Bujanovca

Petar Petković

Bujanovac, 6. jul 2023. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je kosovska policija ponovo ušla na teritoriju centralne Srbije i to kod sela Breznica u opštini Bujanovac. On je sazvao konferenciju za medije kako bi, kako je rekao, predstavio neoborive dokaze da prištinske vlasti krše Rezoluciju 1244.

„Kosovska policija ponovo je ušla na teritoriju centralne Srbije, na 500 metara od administrativne linije“, rekao je Petković, prenosi Telegraf.

„Danas je policijski službenik policijske stanice Bujanovac, na Breznici, uočio brzo kretanje vozila kosovske policije i to iz pravca Karačeva ka selu Breznica. Očigledno to vozilo je jurilo kombi bele boje i sa tog drumskog puta u pravcu Breznice to belo kombi vozilo je skrenulo i otišlo u pravcu sela. Na mestu skretanja policijsko vozilo kosovske policije, marke dačija je zastalo i suvozač je, u vozilu su bila dva lica, pogledom ispratio kombi“, rekao je Petković.

Dodao je da je u tom trenutku, kada se policijsko vozilo zaustavilo, srpska policija krenula u njihovom pravcu, kako bi ih zaustavili u očiglednoj nameri da „vršljaju po centralnoj Srbiji“.

„U tom trenutku oni su uočili da ih je srpska policija uočila, suvozač je brzo ušao u vozilo i dali su se put KiM, odnosno ka Karačevu“, rekao je Petković. Prikazan je i snimak ovog incidenta.

Petković je naglasio da kosovska policija nije imala šta da traži na teritoriji Centralne Srbije, kao što to nije imala šta da traži ni 14. juna kada su zatečeni sa dugim cevima.

Petković je rekao da se vozač belog kombija kasnije samoinicijativno javio u policijsku stanicu.

„Rekao je da ga je kosovska policija jurila jer ima bujanovačke tablice bez stikera“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je potom tražio da se pusti snimak, na kojem se vidi vozilo kosovske policije.

„Videćete kombi kojeg juri kosovska policija, vidite da kombi odlazi, a tu zastaje vozilo kosovske policije, izlazi njihov pripadnik i gleda u pravcu kombija i vidite naše policajce koji su ih primetili i krenuli ka njima“, rekao je Petković i dodao da su kosovski policajci, čim su videli srpske policajce, odmah seli u vozilo i otišli.

Petković je potom upitao da li je ovo „kidnapovanje kosovskih policajaca“, kao što je Kurti tvrdio 14. juna kada su tri kosovska policajca uhvaćena na teritoriji centralne Srbije.

„Ovaj snimak ćemo poslati svim predstavnicima međunarodne zajednice da jasno vide da onaj koji krši sve sporazume i sve vreme provocira jeste Aljbin Kurti“, rekao je Petković prilikom obraćanja.

„Ovaj snimak u kojem su do zuba naoružani kosovski policajci treba da vidi britanska poslanica koja tvrdi da crkva švercuje oružje“, rekao je Petković.

Ranije danas obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je juče razgovarao sa Miroslavom Lajčakom. On je kazao da je u toku etničko čišćenje Srba koje je počelo 2021. godine u Štrpcu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *