Otvoren konkurs za novinarsku nagradu „Slađana Veljković“

Bujanovac, 8. jul 2023. Ove godine će po peti put biti dodeljena novinarska nagrada „Slađana Veljković“, a konkurs je otvoren na dan kada je preminula vranjska novinarka, saopštio je organizator Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO).

Sponzor ovogodišnje novinarske nagrade “Slađana Veljković” je otkazao sponzorstvo tako da se time tradicija dodele novčanog dela nagrade prekida, navodi organizator.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu, za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i za novinarski poduhvat.

Mogu učestvovati novinari iz štampanih, radio, televizijskih i onlajn medija, sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku.

I ove godine odluku o dobitnicima doneće žiri na čelu sa Momčilom Popovićem, šefom deska Večernjih novosti iz Beograda.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na imejl-adresu: nagradasladjanaveljkovic@gmail.com najkasnije do poslednjeg dana novembra 2023. godine, a uzeće se u razmatranje sadržaji objavljeni od 8. jula 2022. do 8. jula ove godine.

Vranjska novinarka Slađana Veljković (1970-2011) karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“.

U toj redakciji, najpre kao novinar, a potom i glavni urednik, pomerala je granice novinarstva i  izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator.

Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije.

Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele da sačuvaju sećanje na njeno novinarsko delo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *