Albanija: Sve više turista iz Srbije

Bujanovac, 13. jul 2023. (foto youtube) – U Albaniji je sve više gostiju iz Srbije, kažu predstavnici tamošnjih turističkih agencija i udruženja. Od 2020. godine oko 500.000 Srba posetilo je Albaniju, pokazuju zvanični statistički podaci.

U Albaniji se nadaju da će svi dogovori u okviru „Otvorenog Balkana“ biti sprovedeni jer će to doprineti razvoju ovog sektora.

Predsednik Turističke unije Albanije Rahman Kasa rekao je za Kosovo online da veruje da će ove godine doći do povećanja broja srpskih turista koji će posetiti Albaniju.

-Do sada ih je u proseku godišnje bilo oko 100.000. Mi viđamo srpske turiste tokom naših putovanja po mnogim destinacijama. Juče sam putovao za Drač i video sam šest, sedam motora beogradskih oznaka. Takođe, video sam i automobile sa srpskim tablicama. Ovi turisti uglavnom odlaze u južni deo Albanije, u Sarandu – kaže Kasa.

Ukazuje da je broj srpskih turista verovatno mnogo veći od zvaničnog, jer tu nisu uračunati oni koji u Albaniju dolaze kolima, u sopstvenom aranžmanu, već samo oni koji stižu preko turističkih agencija. Prema podacima, zvanično je oko pola miliona Srba posetilo Albaniju od 2020. godine.

-Posetiocima je posebno interesantan i ‘kulturni turizam’, odnosno ima sve više onih koji biraju i kulturno-istorijske ture, a ne samo klasičan odmor na moru. Obe grane turizma su manje-više imale isti rast. Po podacima Zavoda za Statistiku (INSTAT), imali smo između 2,3 i 2,4 miliona turista ne računajuci posetioce u letnjoj sezoni – kaže Kasa.

Besnik Vathi, vlasnik turističke kompanije ATHP i predsednik Udruženja turoperatora, smatra da Albanija ostaje konkurentna, jer je kako navodi odnos cena i usluga bolji nego u susednim zemljama.

Vathi naglašava da je broj turista iz Srbije sve veći i nada se da će se proces „Otvorenog Balkana“ nastaviti zajedno sa Berlinskim procesom.

-Srpski turisti su počeli da dolaze u Albaniju u poslednjih 10 godina. Mislim da će ove godine njihov broj biti veći nego prethodnih sezona. Što se tiče nedavne situacije na Kosovu, ne verujem da ima nekog velikog uticaja na turističku sezonu. Eventualni izlazak Albanije iz ‘Otvorenog Balkana’ vidim kao štetu za turizam. Sa ‘Otvorenim Balkanom’, indijski, kineski, indonežanski ili tajlandski turista može putovati u četiti ili pet zemalja sa jednom vizom – ocenjuje Vathi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *