Festival folklora nadjačala muzika iz kafića na bujanovačkom trgu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. jul 2023. Na tradicionalnom Međunarodnom festivalu folklora u sredu uveče u Bujanovcu okupio se veliki broj građana i sa oduševljenjem gledao folklorsko umeće kako domaćih, tako i gostujućih, folklornih ansambala, ali je senku na događaj bacila glasna muzika iz susednih kafića, koja je skoro u potpunosti nadglasala muziku folklora.

Boban Dimitrijević, prvi čovek KUD „Kolo“ koje je i organizator same manifestacije, kaže za Bujanovačke da su oni prijavili događaj policiji i da su očekivali da policija reaguje, odnosno da upozori vlasnike kafića da utišaju muziku.

-Mi uvek prijavimo događaj policiji, ali vođen ranijim iskustvom mogu da kažem da čak i kad policija upozori vlasnike kafića, oni to ne poštuju. Smanje muziku na desetak minuta dok je policija tu, pa posle opet pojačaju – kaže Dimitrijević.

Obratili su se, kako kaže, i dežurnim radnicima iz Doma kulture, ali nema informaciju da li je neko od njih reagovao, odnosno da li je opomenuo vlasnike kafića da smanje muziku.

Pitali smo direktora Doma kulture u Bujanovcu, Jetmira Ismailija, da li je neko  od radnika Doma kulture obavestio vlasnike i radnike kafića, na šta smo dobili odgovor:

-Mi nismo nadležni za kafiće, ne možemo mi da im naredimo da utišaju muziku. Za kafić u našem lokalu možemo, ali za ostale ne, to bi trebalo inspektori da rade – kaže za Bujanovačke Ismaili.

On nije mogao da potvrdi da je u kafiću, koji se nalazi u lokalu Doma kulture, bila utišana muzika, jer, kako kaže, nije prisustvovao događaju.

Trebalo je, kako kaže, da organizatori opštinskim inspektorima prijave događaj.

-Kada mi kao Dom kulture organizujemo nešto, mi odemo u Opštinu i tražimo od inspektora da obiđu kafiće i kažu vlasnicima u kom periodu da ne puštaju glasnu muziku – kaže Ismaili i dodaje da glasna muzika nije problem samo kad su neke manifestacije u pitanju, već da se građani, koji žive na trgu, stalno žale upravo na preglasnu muziku.

Podsetimo, pre tri nedelje na istom trgu u Bujanovcu održan je koncert Albanskog nacionalnog ansambla iz Severne Makedonije, kojom prilikom je u susednim kafićima bila ili potpuno ugašena muzika ili smanjena na nivo primeren događaju.

Zbog svega ovoga mnogi građani stekli su utisak da je veče srpskog folklora namerno sabotirano.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *