Prosvetarima od 1. septembra veće plate

Bujanovac, 18. jul 2023. –  Zaposleni u prosveti dobiće od 1. septembra platu veću za 5 odsto. Ovo znači da će početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetskom diplomom, biti veća za oko 3.700 dinara.

Početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stučne spreme trenutno iznosi 74.693 dinara. Na početnu platu se dodaju minuli rad, dodatak za razredno starešinstvo…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je ponovio ranije obećanje da će prosvetnim radnicima od 1. septembra plate porasti za pet odsto, što će biti prvi skok zarada u kumulativnom povećanju od ukupno 16 odsto koje zaposlene u obrazovanju čeka početkom iduće godine, prenosi Danas.

Samo jedna bujanovačka škola i vrtić štrajkuju 1. decembra

Kako je ranije kazao, povišicu mogu da očekuju svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i u učeničkom i studentskom standardu.

Sadašnja osnovica za osnovno i srednje obrazovanje iznosi 4. 312,53 dinara, a uz povećanje za pet odsto biće 4.528 dinara.

Kada se cena rada pomnoži sa koeficijentom 17,32 koji imaju nastavnik, vaspitač, stručni saradnik, sekretar i šef računovodstva sa sedmim stepenom stručnosti dolazi se do cifre od 78.424 dinara.

Što se tiče zaposlenih sa šestim stepenom čiji je koeficijet 14,88, njima će početna plata biti 67.376 dinara, što će biti povećanje za 3.200 dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *