U Bujanovac stiglo upozorenje Sektora za vanredne situacije: Obezbediti vodu za piće

Bujanovac, 18. jul 2023. Zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju u drugoj polovini jula Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputio je upozorenje Opštini Bujanovac i ostalim mestima u okrugu u kojem su pobrojane sve preventivne i operativne mere koje lokalne samouprave moraju preduzeti. Obavezno je obezbediti vodu i sprečiti požare.

Upozorenje Sektora za vanredne situacije prenosimo u celosti:

Sektor za vanredne situacije prosledio nam je Upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera jer podaci koji se predočavaju kroz prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda za drugu polovinu jula meseca, predstavljaju upozorenje za područje cele Republike Srbije na opasnost – topli talas, koji je karakterisan visokim temperaturama, od 32 do 36°S, a lokalno i toplije i do 40°S, pri čemu se u velikim gradovima očekuju i tropske noći (minimalne temperature > 20°S).

S obzirom da su u pitanju ekstremno opasni vremenski uslovi, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana, ugroženi su životi životinja i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate), a mogu se očekivati i ozbiljni problemi u snabdevanju električnom energijom i problemi u saobraćaju. Ovo su ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare.

Sve navedeno ukazuje na potrebu spremnosti svih subjekata koje treba angažovati u cilju smanjenja rizika od opasnosti toplog talasa i posledica koje može prouzrokovati i obezbediti njihovo reagovanje, tako što ćete preduzeti sledeće:

  1. Obavestiti nadležne komunalne službe na vašoj teritoriji nadležnosti, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje, mogućem najugroženijem stanovništvu.
  2. Razmotriti mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode (preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta).
  3. U saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS.
  4. Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom i stupiti u kontakt sa predstavnicima JP Srbijašume, JP Vojvodina šume, nacionalnim parkovima, privatnim vlasnicima i korisnicima šuma te se u svemu ponašati u skladu sa dopisom Odeljenja za vanredne situacije u Vranju pod 7.10 broj 217-6192/23-3 od 10.7.2023.godine.
  5. Omogućiti da se voda za piće distribuira i za pojenje stoke onim domaćinstvima kojima je to neophodno.
  6. Preko sredstava javnog informisanja, o svim preduzetim merama informisati građane.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *